Kniekousenlied in Eurovisieland

Geen orkest in Jeruzalem, dit jaar. Wel is, voor het eerst sinds 1976, de taalkeuze vrij. Dus zingen veertien van de 23 landen vanavond, tijdens het Eurovisie Songfestival, in het Engels....

'BELGIE Like the Wind door Vanessa Chinitor, een zoet meiske uit Dendermonde. Is in het Nederlands: 'Ik wou met je drijven op de wind/ hoog op de wind/ waar geen haat bestaat.' Dan klinkt dat Engels toch beter. Ook in België werden, in het parlement, vragen gesteld. Maar na 1969 haalde een Nederlandstalige bijdrage uit België nooit meer de eerste tien. Like the Wind is een lief walsje. En Vanessa krijgt punten voor haar onschuld. Ze is, verklapte VRT-presentator Johan Verstreeken, nog maagd.

SLOVENIE Knokke 1963. Shirley Bassey leeft! De componist, tijdens de persconferentie: 'I live in this style and this style likes me and Darja likes this style.' Darja heeft een stem als een klok. Another 1000 Years is een klassieke songfestivalballade die door niemand wordt getipt. Maar Darja zal niet laag eindigen.

NEDERLAND Hoog in alle polls. De BBC wil dat One Good Reason wint. Naamgenoot Marlain, van Cyprus: 'Ik ben jaloers op haar prachtige haar.' Artistic director Ralph Inbar: 'Het is een zootje hier.' Marlayne koos niet voor een bij het lied passende streetwise outfit. En de backing vocals moeten nog wat oefenen op hun pasjes. Schrale troost: Marlayne is de favoriet van de twee geduchtste concurrenten: Charlotte van Zweden en Selma van IJsland. Marlayne zelf, na een paar complimenten: 'Ik sta altijd aan de zijkant. Ik ben niet goed in mengen.' Zou het toch lukken? Kan Kamerlid Boris Dittrich vast een cultureel rondedansje maken?

PORTUGAL Plaspauze. Bijkomen van Zweden. Rui Bandeira bedoelt het goed, maar het wordt niks. Is bovendien vergeten naar de kapper te gaan. Como Tudo Comeco, de eerste Euro-popsong van Portugal, is topkandidaat voor de laatste plaats.

OOSTENRIJK Het land dat de eer van Willeke redde, komt voor het eerst met een hippe bijdrage. Zangeres Bobbie Singer doet denken aan Björk en The Bangles. Haar Reflection is een van de betere liedjes, maar heeft niets van doen met het songfestival. Bobbie zal lager eindigen dan ze verdient.

POLEN Bracht, sinds het meedoet in 1994, steevast de mooiste liedjes. Werd daar meestal niet voor beloond. Zendt nu voor straf een slaapverwekkende ballade in. Polen zal er in 2000 niet bij zijn.

LITOUWEN Keltische Eurovisie-mystiek drong laat door tot Noord-Europa. Te laat. Aiste zingt dat haar arme voeten bevriezen. Misschien is ze nog steeds onder de indruk van haar vliegreis van dertig uur naar Jeruzalem. Litouwen deed pas een keer mee en haalde toen meteen nul punten. Het zal nu niet veel beter aflopen.

ESTLAND Evelyn, de Joke de Kruijff van het Hoge Noorden, zingt. Ze staat erbij als de Heilige Maagd Maria. Camille speelt viool. Diamond of Night is afgekeken van succesvolle zweverige Eurovisie-bijdragen uit Ierland en Noorwegen. Veel stars, sparks en moonbeams. Dit belonen wij Europeanen toch niet meer?

TURKIJE Tugba Önal, struise Turkse met pikant topje. Is, zo meldt de persmap, bovendien bekend van het Golden Pigeon én het White Pigeon Festival. Dön Artik is nogal ouderwets, maar klinkt modern omdat Turkpop in is. Turkije is verzekerd van de twaalf punten van (de actief stemmende Turken in) Duitsland. Tugba over de Turkstalige Duitse inzending: 'Turkish is a beautiful sound to hear.'

BOSNIE-HERZEGOVINA Huurde, zo te zien, minstens vier verschillende choreografen in. Vooral de rappende Dino heeft het licht gezien. Hij maakt meteen al een vreugdedansje, negeert de violiste die iets totaal anders staat te doen, en reikt tenslotte met beide armen naar de hemel. Bosnië ligt er volgend jaar uit.

SPANJE No quiero escuchar. Het had zo mooi kunnen zijn. Een goed lied dat niet op songfestival-leest is geschoeid. Een krachtige stem. Maar ja. Die jurk. Die japon met regenboog-motief. Om de gay-community te bekoren. Televoters zullen afhaken. Arme Lydia.

NOORWEGEN Zoet zwart jongetje met kleurloos liedje. Grote ster van de fjelden. Droeg de hele week, uit angst herkend te worden, een grote zonnebril. Heeft goed geluisterd naar de Backstreet Boys, maar Living My Life Without You wil maar niet vlotten.

Stig Van Eijk huppelt flink op en neer. Heeft een Nederlandse adoptievader. Zal toch onderin eindigen.

DUITSLAND De zoete wraak van Ralph Siegel, hofleverancier van het Duitse Eurovisie-lied. De blinde zangeres die de Duitse voorronde won werd gediskwalificeerd omdat haar lied al op cd bestond. Toen mocht Siegels groep Sürpriz. Zes Turken zingen een grotendeels Turkstalig lied. Ze zwaaien zich een ongeluk. Zo halen ze een wit voetje bij de televotende Turken in heel Europa. Reise nach Jerusalem is de beste gimmick van het festival. Een vleugje Dana International (let op de lead-zangeres), een vleugje Nicole ('We walk hand in hand to a peaceful land'), een vleugje vluchtelingenproblematiek. 'Kein Platz mehr frei', zingt Fred Benavente van Farce Majeure achter zijn orgeltje, en hij heft hoopvol de handen.

Reise nach Jerusalem is een aubade aan Jeruzalem, in het Turks, door Duitsers, in Israël. Zoveel slechte smaak zal, in de beste Eurovisie-traditie, rijkelijk worden beloond.

KROATIE Maria Magdalena, Maria Magdalena, Maria Magdalena. Het lied van Doris hakt erin. Ze wordt, buiten beeld, door een Kozakkenkoor begeleid. 'Maria Magdalena', legde Doris uit, 'can turn evil into good.' Haar agressieve aubade verdwijnt jammer genoeg nooit meer uit je hoofd. Doris zal dus wel veel punten krijgen.

DENEMARKEN Trine heeft Michael bij zich, die ooit de Deense Man van het Jaar was. This Time I Mean It heeft een saai refrein. Maar de stemmen kleuren leuk. Commentator Willem van Beusekom, in de wandelgangen: 'Charmant, maar flets.' Grote vraag: houdt Michael de ogen ver genoeg open?

IJSLAND Euromeisjespop. Lentebuitelingen. Kniekousenliedje. Selma is Olijfje in Discoland. Flirt met de seventies. All Out of Luck is het vrolijkste liedje van het festival. En Selma heeft de actiefste dansers bij zich. Eindigt hoog. Zou kunnen winnen.

CYPRUS Tha'ne Erotas van Marlain, grenzeloos gesteund door de nichtenlobby. Begint spannend, maar krijgt alras last van een Diva-beat. Cyprus mist dit jaar de twaalf punten van Griekenland dat niet meedoet. Marlain: 'Nu ben ik er zeker van dat we alle punten die we krijgen ook echt verdiend hebben.'

GROOT-BRITTANNIE Say it Again, moderne popsong die in het refrein aan kracht verliest. De Britten zullen niet voor de zestiende keer de tweede plaats halen. Gelukkig hebben de (Engelse) bookmakers Engeland, traditiegetrouw, op de eerste plaats gezet.

FRANKRIJK Nayah zit in een sekte en dat is goed te merken. Ze zingt over een betere wereld. Denkt dat aliens haar komen verlossen. Gelooft dat ze Celine Dion is. Halverwege gaat het pas echt fout. Oordoppen bij de hand! Alleen Gert-Jan Dröge, ook aanwezig in Jeruzalem, trotseerde haar uithalen. Hij sukkelde tijdens de repetitie in slaap.

ZWEDEN van Natasha Froger. De Zweden dachten: Waterloo, 25 jaar geleden? Dat doen we nog eens. De componist: 'Ik kreeg, in een droom, bezoek van Benny Andersson.' Abba meets La det Swinge. Inclusief swingende songfestival-saxofoon. Als Take Me to Your Heaven wint, gaan we veilig en risicoloos een nieuw songfestival-millennium in.

MALTA Begint als A Brand New Day van de Wiz-stars. Stort dan meteen in. Drie flinterdunne zangeressen zingen, met onvaste stem: 'I believe in peace/ I believe in love/ I believe in fun/ It's for everyone.' De tekstdichteres, verontwaardigd: 'In poëzie mag je toch doen wat je wilt?'

ISRAEL Multicultureel jongensgroepje dat uit twee 'sabars' (in Israël geborenen) en twee 'Afro-Americans' bestaat, en dus bepaald niet orthodox is. In Happy Birthday feliciteren ze zichzelf. Maar waarmee? Toch niet met deze zouteloze discodreun. Klap-en stampwerk moet voor compensatie zorgen. Grote angst: dit gaat hoog eindigen.

IERLAND Verlenging van de plaspauze. When You Need Me is een duffe bijdrage in de slechtste Ierse Euro-traditie. Het opmerkelijkst zijn de zangeressen. Twee stevige zussen met wie je geen ruzie moet krijgen. Liepen de hele week sloffend en paffend door de hotelgangen. Hebben flinke spierballen en verbrande decolletés. Karen vertelde dat haar vader een horse-fanatic is. Bezorgde hij haar die plekken op haar bovenarm?

Meer over