KLASSIEK

Tournee..

Het Noord-Nederlands Blazersensemble o.l.v. Lubertus Leutscher m.m.v. Wouter van der Pas (trompet) met Van Otterloo (Sinfonietta), Françaix ('Gai Paris') en Mozart ('Gran Partita'), vanavond in Dokkum, zondag in Heerenveen, dinsdag in Hoogezand en 19 mei in Hoogeveen.

Pianist David Kuyken m.m.v. Giotto Ensemble met een Mozartprogramma, vrijdag in Amsterdam (Rode Hoed) en zondag om 14.30 uur in Den Haag (Diligentia).

Een pianorecital door Wibi Soerjadi, vrijdag in Eindhoven (Muziekcentrum) en zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal).

John Holloway (viool) en Lars Ulrik Mortensen (klavecimbel) met o.a. Pisendel, Bertali en Schmelzer, vanavond in Utrecht (Vredenburg), donderdag in Enschede (Rijksmuseum), vrijdag in Leeuwarden (Fries Museum) en zaterdag in Maastricht (St. Jan).

Ensemble Circa 1500 (fluit, sopraan, viola da gamba en luit), donderdag in 's Heerenberg (Huis Bergh), zaterdag in Muiden (Muiderslot) en zondag om 14.30 uur in Alkmaar (Lutherse kerk).

De Nederlandse Cantorij o.l.v. Maarten Kooij met Purcell ('Funeral Music of Queen Mary', 'An Evening Hymn' en 'Begin the Song'), zaterdag om 14.30 uur in Zwolle (O.L. Vrouwekerk) en zondag om 15.30 uur in Dordrecht (Lutherse Kerk).

Het Ives Ensemble met Stockhausen ('Plus Minus') en Cardew ('The Great Learning'), donderdag in Amsterdam (De Rode Hoed) en zondag in Utrecht (Geertekerk).

Amsterdam

Pianist Jean-Yves Thibaudet met Debussy en Ravel, vrijdag in de Grote Zaal.

Utrecht String Quartet, SoLaRe String Trio m.m.v. Frans Huyts (bariton) en Tom Bollen (piano) met een Martin-programma, zaterdag om 15 uur in de Kleine Zaal.

SoLaRe String Trio met Schubert, Beethoven en Mozart, zaterdag in de Kleine Zaal.

Collegium Vocale (Koor en Orkest) o.l.v. Philippe Herreweghe m.m.v. Deborah York (sopraan), Annette Markert (alt) e.a met Bachs 'Himmelfahrtsoratorium' en Cantate 43 en 44, zondag om 15 uur in de Grote Zaal.

Ian Bostridge (tenor), Julius Drake (piano) en het Rubin Kwartet met Vaughan Williams en Ravel, dinsdag in de Kleine Zaal.

Jean-Guihen Queyras (cello) en Andrew West (piano) met Haydn, Kodály, Debussy en Beethoven, woensdag in de Kleine Zaal.

Pierre Hantaï (klavecimbel) met Bach (Sonate, 'Suite für das Lautenwerk' en Toccata in g), vrijdag in de Engelse Kerk.

Strijkorkest l'Arte del Arco o.l.v. Margreet Möhringer met Boyce, Mozart, Dvórak, Mendelssohn en Andriessen, zaterdag in de Engelse Kerk.

Het Ives Ensemble m.m.v. Koor Nieuwe Muziek met Stockhausen en Cardew, donderdag in de Rode Hoed.

Breda

Het Mondriaan Kwartet met strijkkwartetten van Zorn, zondag om 15.30 uur in Lokaal 01.

Den Bosch

Pianist Ivo Janssen speelt toccata's van Bach, vanavond in het Muziekcentrum.

Den Haag

Orkest De Volharding o.l.v. Jurjen Hempel met een concert t.g.v. de Vredesconferentie, vanavond in het Congresgebouw.

Het Residentie Orkest o.l.v. Paavo Järvi met Tüür ('Searching for Rotos'), Sumera (Celloconcert door David Geringas) en Prokofjev (Symfonie nr 5), vrijdag in de Philipszaal.

Het Residentie Orkest o.l.v. Jaap van Zweden en de Koninklijk Militaire Kapel o.l.v. Pieter Jansen met een benefietconcert voor Tuzla, zaterdag in de Philipszaal.

De sopraan Miranda van Kralingen geeft zondagavond een recital in Diligentia.

Dordrecht

Op het Cellofestival, van vrijdag t/m zondag in de oude binnenstad, recitals, masterclasses en workshops door o.a. Ernst Reijsiger, Larissa Groeneveld, Zvi Maschkowski Monique Bartels en Floris Mijnders.

Eindhoven

Wiener Klaviertrio met pianotrio's van Dvórak, zondag in het Muziekcentrum.

Haarlem

Zaterdag om 15 uur een orgelrecital door Nico Waasdorp in de St. Bavo en dinsdagavond door Jos van der Kooy.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Mathis Dulack m.m.v. Arno Bornkamp (saxofoon) met Sjostakovitsj, Gould, Barber, Milhaud en Anderson, zaterdag in het Concertgebouw.

Nieuwersluis

Jakob Lindberg (luit) met Kapsberger, Dowland en Galilei, woensdag in 't Theatertje aan de Vecht.

Rotterdam

Van 19 t/m 22 mei het 'Hans Koolmees Festival'. Op 19 mei kamermuziek in Lantaren/Venster door Roeland Kapaan (baritonsax), Hein Pijnenburg (basklarinet), Johan Steinmann (fagot) en het Rembrandt Trio; op 20 mei koormuziek en ensemblewerken in de Paradijskerk door Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss en het Doelenensemble o.l.v. Jurjen Hempel; op 21 mei oratorium in de Paradijskerk door Irene Maessen (sopraan), Francisca Dukel (altmezzo), Bernard Loonen (tenor), Henk Gunneman (tenor), Mattijs van de Woerd (bariton), Martijn de Graaf Bierbrauwer (bas), Capella Amsterdam en Concerto '91 o.l.v. Daniel Reuss. Op 22 mei orkestwerken in de Gemeentebibliotheek door het VU-orkest o.l.v. Daan Admiraal m.m.v. Charlotte Riedijk (sopraan) en Gerrie de Vries (mezzosopraan).

Henk de Graaf (klarinet) en Geert Bierling (orgel) met een Mozart-programma, maandag om 12.45 uur in het Stadhuis.

De Laurens Cantorij met Bach en Brahms, zondag om 19 uur in de Laurenskerk.

Utrecht

Pieter Dirksen (klavecimbel) met Bachs 'Goldberg Variaties, zondag om 15.30 uur in de Doopsgezinde kerk.

Het Mendelssohn Kamerorkest o.l.v. Christiaan Bor (viool) m.m.v. Godfried Hoogeveen (cello) met Vivaldi (Concert voor viool, cello en strijkorkest), Bach (Concert voor cello en strijkorkest) en Dvórak, zondag om 11 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Eri Klas met Schumann (Vioolconcert door Albrecht Breuninger) en Sjostakovitsj, zondag om 15 uur in Vredenburg.

The Brass Experience met werken van Mendez, Marini, Gabrieli, Weill, Satie en Poulenc, zondag om 15 uur in Vredenburg.

Het Schönberg Kwartet m.m.v. Jan Erik van Regteren Altena (altviool) en Taco Kooistra (cello) met Schönberg, woensdag 19 mei in Vredenburg.

Organist Willem Tanke speelt Messiaen, dinsdag in de Domkerk.

Meer over