KLASSIEK

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Jean-Paul Penin met Ravel ('Ma mère l'Oye'), Schumann (Celloconcert door Pieter Wispelwey) en Sibelius (Vijfde symfonie), vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Hoogeveen (de Tamboer), zondag in Groningen (Oosterpoort) en dinsdag in Emmen (de Muzeval)....

Tournee

De illustraties bij Mengelbergs 'Radierungen von Rembrandt' en Moesorgski's 'Schilderijen van een tentoonstelling' worden tijdens de uitvoering door het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden geprojecteerd op een scherm. Zaterdag om 14.30 uur in Zwolle (Nw. Buitensociëteit) en zondag om 11.30 uur in Enschede (Muziekcentrum).

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden m.m.v. Daniël Rowland (viool) en René Geesing (cello) met Brahms (Concert voor viool, cello en orkest) en Sjostakovitsj (Symfonie nr. 5), woensdag in Enschede en 26 maart in Zwolle (Nw. Buitensociëteit).

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Uri Mayer met Beethoven (Ouverture 'Corolian', Pianoconcert door Ronald Brautigam en Symfonie nr. 4), vanavond in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Sittard (Stadsschouwburg) en zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Het Gelders Orkest o.l.v. Ken Ichiro Kobayashi met Mendelssohn (Ouverture 'Die Hebriden'), Schumann (Pianoconcert door Abdel-Rahman El-Bacha) en Berlioz (Symphonie 'Fantastique'), vanavond in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Nijmegen (De Vereeniging) en zondag in Arnhem (Musis Sacrum).

Quatuor Mosaïques met strijkkwartetten van Haydn, Mozart en Beethoven, maandag in Arnhem (Musis Sacrum) en dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Slagwerkgroep Den Haag o.l.v. Micha Hamel m.m.v. Romain Bischoff (bariton) en Sepp Grotenhuis (piano) met Cage ('Six'), Van der Aa ('Between', wereldpremière), Vir ('Ultimate words: Infinite Song') en Kagel ('Exotica'), vanavond in Nijmegen (De Vereeniging) en vrijdag in Enschede (Muziekcentrum).

Pianist David Kuyken, m.m.v. diverse solisten en actrice Anne-Wil Blankers o.l.v. Jurjen Hempel met liederen van Mahler en Zemlinsky, Pfitzner (Strijkkwartet nr. 1) en Schönberg ('Pierrot Lunaire'), vanavond in Eindhoven (Muziekcentrum), vrijdag in Amsterdam (De Rode Hoed), zaterdag in Utrecht (Vredenburg) en zondag om 14.30 uur in Den Haag (Diligentia).

Staatsopera Rousse uit Bulgarije met Mozarts 'Requiem', vanavond in Cuijk (Schouwburg), vrijdag in Weert (Munttheater), zaterdag in Venray (De Beejekurf) en zondag in Roermond (De Oranjerie).

Wendingen met Rossini (Sonata in Bes), Louriè ('Concerto da Camera' door violiste Josje ter Haar) en Schubert ('Forellenkwintet'), zondag om 15 uur in Groningen (Oosterpoort), dinsdag om 20.15 uur in Den Haag (Nieuwe Kerk), woensdag om 20.15 uur in Amsterdam (Amstelkerk) en op 29 maart om 11.45 uur in Bloemendaal (Stadhuis).

Peter Gülke vervangt Gergjev bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest in een concert met Brahms ('Tragische Ouverture'), Mozart (Pianoconcert door Stefan Vladar) en Strauss ('Tod und Verkläring' en 'Vier letzte Lieder' door Inga Nielsen (sopraan), vanavond en vrijdag in Rotterdam (De Doelen), zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal) en dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Amati Ensemble met Mozart en Mendelssohn (Octet in Es), zondag om 11 uur in Amsterdam (Kleine Zaal) en om 14.30 uur in Rotterdam (De Doelen).

Alkmaar

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Viktor Liberman m.m.v. Quirine Viersen (cello) met Nielsen (Kleine Suite), Bruch ('Kol Nidrei'), Tsjaikovski ('Rococovariaties') en Beethoven (Symfonie nr 5), vanavond in De Vest.

Amsterdam

Gijsbrecht Royé is de centrale componist van de Rumori Dagen, zaterdagavond en zondag vanaf 15.15 uur in Frascati. Werk van hem wordt gespeeld door saxofonist Raaf Hekkema, pianist Ivan Sokolev en het Odyssey Kwartet. Voorts Finn Oncon met Russolo's 'Futuristisch Manifest', Reinier van Houdt met vroege pianowerken van Brown, Wolff, Feldman en Cardew; Barbara Hannigan (sopraan) en Phyllis Ferwerda (piano) met werk van Satie; John White (piano) met zijn eigen compositie 'Machine Music'; Maarten Altena, Gilius van Bergeijk en Martijn Padding met Reich ('Pendulum Music'). Zondag de dansvoorstelling 'Olé' van Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard op muziek van Coltrane; Noa Frenkel (sopraan) en Reinier van Houdt (piano) met liederen van Gilius van Bergeijk, en een judodemonstrtie op 'Telemusik' van Stockhausen.

Jeroen den Herder (violoncel) en Folke Nauta (piano) met sonates van Mendelssohn, Schnittke en Rachmaninov en 'Suite espagnole' van Nin, vanavond in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt m.m.v. Charlotte Margiono met Beethoven (Eerste symfonie en 'Ah, perifodo') en Dvorák (Zevende symfonie), vrijdag in de Grote Zaal.

Het Colorado String Quartet met strijkkwartetten van Haydn, Brahms en Schullhoff, zaterdag in de Kleine Zaal.

The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman m.m.v. Marlis Petersen (sopraan), Elisabeth von Magnus (alt), Jörg Dürmüller (tenor) en Klaus Mertens (bas) met Bach-cantates, zondag in de Grote Zaal.

Robert Holl (bariton) en Rudolf Jansen (piano) met liederen van Schubert, Borodin en Moesorgski, zondag in de Kleine Zaal.

Xenia Meijer (mezzosopraan), Hans Eijsackers (piano) en Hubert Claessens (saxofoon) met werken van Purcell, Mozart, Brahms, Debussy, Rossini, Granados, Eijsackers, Ravel, Nin en Montsalvatge, woensdag in de Kleine Zaal.

Robert Holl (bas) en Rudolf Jansen (piano) geven de 'Schubert Masterclass 1998 voor professionele duo's', vandaag en vrijdag om 14 en 19 uur in de Beurs van Berlage. Op zaterdagavond vindt het slotconcert plaats.

Een pianorecital door Igor Ardasev met werken van Janacek, Schubert, Suk, Smetana en Liszt, zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Antoine van Dongen (viool), Ad van Dongen (cello), en Ian Gaukroger (piano) met Ravels Pianotrio en Mariet van Dijk (sopraan), Ad van Dongen (cello), Toon Durville (hobo) en Alexandre Bonnet (harp) met Jolivet ('Suite Lithurgique'), zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Het Vrouwen Kamerkoor o.l.v. Kees Stolwijk en de Operaklas Conservatorium Hogeschool Enschede o.l.v. Kerry Woodward m.m.v. Feminique Mulder (fluit), Gudrun Hendrikman (harp), Lidi Medeiros (viool) en Anna Magda de Geus (cello) met Van Baaren ('Three poems by Emily Dickinson'), Manneke ('Messa di voce'), Kerstens ('Music lives upon my brain'), Bruynèl ('From the tripod') en Johnson ('Sopranos only'), vanavond in het Tropeninstituut.

Trio Damase met werk van Reizenstein, Boyd, Mathias, Britten, Musgrave en Goossens, vrijdag om 12.30 uur in de IJsbreker.

Het Escher Ensemble o.l.v. Rolf Buijs met premières van Kadar, Lann, Burgers, Oorebeek en Van Goudoever en met Ravels 'Ma mère l'oye' en Debussy's 'L'isle joyeuse', zaterdag in de Amstelkerk.

Het Sweelinck Conservatorium organiseert drie masterclasses: György Sebök geeft een masterclass piano, van 23 t/m 27 maart; op 23, 24 en 25 maart is er een masterclass orgel met speciaal aandacht voor het werk van Max Reger en van 23 maart t/m 1 april geeft Rudolf Jansen in de Bachzaal een masterclass voor lied-duo's met werk van Schumann, Debussy en Strauss. (De masterclass orgel speelt zich deels af in de Grote Kerk in Doesburg.)

Nova Schola Cantorum o.l.v. Wim van Gerven met gregoriaanse vespers, zondag en op 12 april om 16 uur in de Oude Kerk.

Bergen

Het Guus Janssen Trio met o.a. eigen werk, vrijdag in de Ruïne-

kerk.

Den Haag

Het Takács Kwartet met Mozart, Bartók en Dvórak, vanavond in Diligentia.

Eindhoven

Het Brabants Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw m.m.v. Maja Roodveldt (sopraan), Rachel Cooper (alt), Frank Hameleers (tenor), Ioan Micu (tenor), Gert Jan Alders (bariton) en het Brabant Koor met Ketting ('Time Machine'), Varèse ('Octander'), Stravinsky ('Mis' en 'Psalmensymfonie'), vanavond in het Muziekcentrum.

Orchester der Beethovenhalle Bonn o.l.v. Marc Soustrot met Schumann (Ouverture 'Manfred'), Beethoven (Vioolconcert door Raphael Oleg) en Brahms (Symfonie nr. 2), zondag om 14.15 uur in het Muziekcentrum.

Groningen

Ronald Moelker (blokfluit) en Michiel Niessen (theorbe, luit) met een Jacob van Eijk-programma, zondag om 15.30 uur in de Pelsterkerk.

Zaterdag vanaf 10.30 uur in Het Singelhuis de eerste 'Noordelijke Guitarmeeting' met concerten en workshops, m.m.v. Eef Albers, Leonardo Amuedo, Eric Vaarzon Morel, Groningen Guitar Trio, Jan Kuiper e.a.

Leiden

Een recital door pianist Wibi Soerjadi (Chopin, Liszt/Rossini), vanavond in de Stadsgehoorzaal.

Rotterdam

Het Doelenensemble m.m.v. Ingrid Kapelle (sopraan) en Ellen Versney (harp) met Bartók, Berio, Messiaen, zondag in De Doelen.

Het Melos Quartett (Stuttgart) met strijkkwartetten van Mozart, Verdi en Schubert, dinsdag in De Doelen.

Benjamin Schmid (viool), Quirine Viersen (cello) en Silke Avenhaus (piano) met een Schubert-programma, woensdag in De Doelen.

Pianist Pierre-Laurant Aimard met o.a. Ligeti, Stockhausen en Benjamin, vanavond in de Unie.

Rijswijk

Jasperina de Jong met liederen van Weill, Eisler en Dessau, vanavond in de Schouwburg.

Tilburg

Ensemble Clément Janequin met Josquin, Ockeghem, Sermisy en Janequin, woensdag in de Concertzaal.

Utrecht

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Lev Markiz m.m.v. Michael Müller (cello) met Szymanski, Bryars, Tüür en Vasks, vrijdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Residentie Orkest o.l.v. Gennadi Rozdjestvenski met Prokofjev en Ravel, zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg.

De Beethoven Academie o.l.v. Christopher Hogwood m.m.v. Frank Braley (piano) met een Mozart-programma, zondag om 11 uur in Vredenburg.

Het St. Petersburg Kwartet met strijkkwartetten van Sjostakovitsj, Dvorák en Tsjaikovski, maandag in Vredenburg.

De Ebony Band o.l.v. Werner Herbers m.m.v. Lieuwe Visser (bariton) met Eisler en Susskind, dinsdag in Vredenburg.

Jochen Kupfer (bariton) en Do Seok Kim (piano) met liederen van Schumann en Wolf, woensdag in Vredenburg.

Vanavond in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement een jubileumconcert t.g.v. het 40-jarig bestaan van het museum, met 18de-eeuwse salonorgels, spelend speelgoed, een orchestrion en een cilinderorgel.

Meer over