Klassiek bij de tijd

Mag er nu eens iets gedistingeerders om de pols dan dat obligate digitale klokje? Een garderobe zonder klassiek horloge kan namelijk niet. Maar wat ís een klassiek horloge?

Jorrit Niels
null Beeld -
Beeld -

1. De diameter van de kast is niet groter dan 41 millimeter

Een klassiek horloge is meestal een onderdeel van een groter geheel. Het moet passen bij een pak of bij een formele outfit - al is een horloge bij black tie een no-go. Het moet dus niet al te veel afleiden. Daarom 40, hooguit 41 mm en het past moeiteloos onder de manchet. Zoals deze speciale editie van de Oris Artelier van 40 mm. In navolging van jazz-trompettist Chet Baker eert fabrikant Oris nu pianist Thelonious Monk met een gelimiteerde oplage van duizend stuks.

Oris Artelier Thelonious Monk Limited Edition, euro 1.700. oris.ch

null Beeld -
Beeld -

2. Altijd een leren band

Staal of rubber is goed om mee te sporten en een stoffen NATO-bandje is handig voor als je bij de tijd wilt blijven. Maar een klassiek horloge moet altijd een 'natuurlijke' band hebben. Dat klinkt interessant, maar betekent gewoon: leer. Zoals deze zwarte alligator leren band bij de IWC Portofino Automatic. Met straatlengte voorsprong de meest klassieke lijn van het populaire Zwitserse merk. Voor de mode-fetisjist die het helemaal goed wil doen: match de kleur van de band met de kleur van de schoenen en de riem. Nog een tip: de afstand tussen de kast en de band moet zo klein mogelijk zijn, een paar millimeter te veel is al een teken van inferieure kwaliteit.

IWC Portofino Automatic, euro 4.500. iwc.com

null Beeld -
Beeld -

3. Rust op de wijzerplaat

Een horloge is er om de tijd af te lezen en niet om te pronken met complicaties als een opzichtige maanfase of een kalender die maar eens in de driehonderd jaar aangepast hoeft te worden. Nee, de wijzerplaat moet clean, minimalistisch en duidelijk leesbaar zijn. Slanke wijzers, minieme uur aanduidingen, Romeinse cijfers mogen. Sober is het kernwoord. Zoals de Frederique Constant Classics Index. Overigens met een Nederlander aan het roer. Peter Stas werkte eind jaren tachtig voor Philips in Hong Kong toen hij samen met zijn vrouw het idee kreeg om betaalbare klassieke horloges te fabriceren. Op een oude pc werden de eerste modellen ontworpen en intussen is het uitgegroeid tot een succesvol merk en heeft hij oudgediende Alpina erbij getrokken voor de sportieve varianten.

Frederique Constant Classics Index, euro 750. frederiqueconstant.com

null Beeld -
Beeld -

4. Niet te dik

Hoe dunner hoe beter. Maar hoe kan het horloge dan nog lopen? Techniek staat tegenwoordig voor niets. Behalve dat de diameter niet te fors moet zijn, tenzij je polsen Schwarzenegger-formaat hebben, mag de kast niet hoger zijn dan zo'n 10 millimeter. Anders is het een constant gehannes met je manchet die achter de kast blijft haken en dan lijkt het alsof je opschept over je bezit.

Dun in het extreme heeft fabrikant Piaget met de Alitplano. Het dunste automatische uurwerk ter wereld is maar 3 millimeter dik, de kast zelf is daardoor precies 6,36 millimeter dik. In Zwitserland zijn ze meester in het 'moeilijk doen' op de vierkante centimeter; dit is het ultieme voorbeeld.

Piaget Altiplano roségoud, p.o.a. piaget.com

5. Edelmetaal, als het even kan

Omdat een horloge eigenlijk het enige accessoire is voor een man, is dit een uitgelezen kans voor edelmetalen. Het moet maar binnen het budget liggen uiteraard. Maar als we dan toch voluit gaan, dan is er moeilijk een betere te vinden dan van het merk dat misschien wel het hoogste aanzien geniet: de Patek Philippe Calatrava, het vlaggeschip van het horlogehuis. Het model werd geïntroduceerd in 1932 en is geïnspireerd op de beginselen van de Bauhaus-beweging. Ingetogen, maar de kenner hangt watertandend boven je pols.

Patek Philippe Calatrava, p.o.a. patek.com

null Beeld -
Beeld -

6. Knoppen zijn voor een stopwatch

Stelregel: het enige dat mag uitsteken bij een klassiek horloge is de kroon. Dus geen knoppen of een ander uitstulpsel. Dat moet worden bewaard voor de chronograaf in het weekend. Deze Heritage Visodate van Tissot is een klassieker. In de jaren vijftig vierde Tissot haar honderdjarig bestaan met de Visodate en integreerde een datum- met een dagaanduiding. Een statig horloge dat eruit ziet als het tienvoudige van wat het eigenlijk kost.

Tissot Heritage Visodate Automatic, euro 480. tissot.ch

null Beeld -
Beeld -

7. Mechanisch

Toegegeven, er is wat voor een quartz-uurwerk te zeggen als je het 'klassieke horloge' niet elke dag draagt. Waarom? Geen ingewikkeld mechanisch uurwerk, niet eerst opwinden en dus goedkoper. Maar als het dan toch helemaal 'af' moet en 'op chic', dan is een mechanisch uurwerk echt de enige manier. En zoals je op deze pagina's ziet hoeft het niet per se in de duizenden of tienduizenden euro's te lopen. Goed, bij deze Jaeger-LeCoultre dus wel. De Geophysic 1958 was in zijn tijd de maatstaf voor horloges. In die tijd een duizelingwekkende combinatie van anti-magnetisch, anti-schok, waterdichtheid en precisie. Het model uit de Jaeger-LeCoultre archieven is afgeleid van militaire uurwerken. Dus zowel geschikt voor de Noordpool als voor op kantoor.

Jaeger-LeCoultre Geophysic 1958, euro 8.250. jaegerlecoultre.com

null Beeld -
Beeld -

Voor wie nog niet heeft gespaard : stijlvolle instapmodellen

Tommy Hilfiger Calan.

Het preppy Tommy Hilfiger geeft een blauw accent aan de zomercollectie. euro 179. tommyhilfigerwatches.nl

Lemarq Monza Chrono.

Dit nieuwe merk met Nederlandse roots haalt zijn inspiratie uit de motorsport. Zo loopt de tachymeter op de kast tot 372,6 km/u, de hoogst gereden snelheid op het Italiaanse circuit van Monza. Binnenin een hoogwaardig Zwitsers ETA-uurwerk, euro 399. lemarqwatches.com

Boss Orange Copper Collection.
De jonge, casual lijn van Hugo Boss trekt de populaire koper-trend door in z'n horloges. Dit forse model (diameter 50 mm) met leren band is waterdicht tot 30 meter, euro 219.
hugoboss.com

(Let op: alle prijzen zijn vanaf-prijzen!)

undefined

null Beeld -
Beeld -
null Beeld -
Beeld -
null Beeld -
Beeld -
Meer over