Klassiek 2

1 Janácek: Strijkkwartetten. Quatuor Diotima en Garth Knox. Alpha...

Frits van der Waa

2 Morton Feldman: The Viola in my Life. Norwegian Radio Orchestra o.l.v. Christian Eggen. Marek Konstantynowicz, Cikada Ensemble. ECM.

3 Jacob van Eyck: Daphne. Anthonello. Enchiriadis.

4 Schumann: Vioolsonates. Carolin Widmann en Dénes Várjon. ECM.

5 Pianotrio’s van Tsjaikovski en Bloch. Osiris Trio. Cobra.

6 Gustav Leonhardt Jubilee Edition. Sony.

7 Anthology of Dutch electronic tape music Vol 1 en 2. Basta.

8 Beethoven: Bagatelles, Pianoconcert nr.1. Piotr Anderszewski, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

9 Beethoven: symfonieën en ouvertures. Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel. Zig-Zag Territoires (6 cd’s).

10 Music of the Comedian Harmonists. Frommermann. Channel Classics.

Bij het op een rijtje zetten van de beste cd’s van 2008 steekt enige gewetensnood de kop op. Want wat te doen met cd’s die piekervaringen teweegbrengen maar eigenlijk heruitgaven zijn van (heel) vroeger? Tellen die wel mee? Het na ampel beraad gevonden compromis houdt in dat zulke uitgaven wel een plaatsje in de toptien verdienen, maar niet bij de eerste vijf mogen staan. Vandaar een zesde plaats voor de box met vijftien essentiële Gustav Leonhardt-geluidsdocumenten uit de jaren 1965-97, en een zevende voor de heruitgave van twee zeer zeldzame, dertig jaar oude dubbelelpee’s met Nederlandse elektronische muziek.

De cd met de strijkkwartetten van Janácek is niet alleen bijzonder door het peil van de uitvoering, maar ook doordat ze gebaseerd is op de nieuwe Bärenreiter-uitgave en bovendien een alternatieve versie bevat van het strijkkwartet ‘Intieme brieven’ (met viola d’amore).

Stijlzuiver is ook de Noorse vertolking van Morton Feldmans trage, uitgespaarde maar absorberende The Viola in my life. Ook de Van Eyck-vertolkingen van het Japanse ensemble Anthonello bleken bij herbeluistering nog even boeiend, vooral door de verbazende reikwijdte van het blokfluitspel.

Schumann en Tsjaikovski danken hun hoge notering aan de markante uitvoeringen van Carolin Widmann en het Osiris Trio, en Pjotr Anderszewski speelt Beethoven naar nummer 8, wat vooral te danken is aan zijn vertolking van de Bagatelles. De verfrissende kijk van Jos van Immerseel en zijn Anima Eterna maakt hun doos met het complete symfonische oeuvre van dezelfde componist tot een aanrader. En omdat de lichte muze niet mag ontbreken in zo’n lijstje sluit het met de lustige herenzang van Frommermann en wenst u in de woorden van de Comedian Harmonists: Lebe wohl, gute Reise.Frits van der Waa

Meer over