Kiri Te Kanawa, de grande dame van de opera, stopt

Grande dame Kiri Te Kanawa stopt met optreden. De legendarische Nieuw-Zeelandse sopraan (73) wil haar eigen stem 'niet meer horen'.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld afp
Beeld afp

De grande dame van de opera houdt er definitief mee op. Na een sprookjesachtige zangcarrière van ruim vijftig jaar heeft sopraan Kiri Te Kanawa laten weten nooit meer in het openbaar te zullen zingen. 'Ik wil mijn stem niet meer horen', aldus de 73-jarige Nieuw-Zeelandse, die in alle grote opera- en muziekhuizen ter wereld stond. Ze zal vooral herinnerd worden vanwege haar vertolking van Let the Bright Seraphim van Händel voor 600 miljoen kijkers tijdens het huwelijk van de Britse prins Charles en lady Diana in juli 1981.

Bijna een jaar geleden heeft Te Kanawa in de Australische stad Ballarat, vlak bij Melbourne, naar nu blijkt haar allerlaatste optreden gegeven. Nu pas durft de Nieuw-Zeelandse met de uitzonderlijke warme en tedere stem, die ze steeds weer anders wist te kleuren, bekend te maken dat het haar zwanenzang als artiest was. Vijf jaar lang zou Te Kanawa, die als kind door haar ouders te vondeling was gelegd en werd geadopteerd door Nell en Tom Te Kanawa, naar eigen zeggen hebben getobd over haar beslissing.

De beroemde sopraan (de hoogste vrouwenstem met een bereik van G tot de hoge D) nam al een paar keer eerder afscheid. Nu eens noodgedwongen door een zenuwinzinking, in de jaren tachtig, dan weer omdat de operavertolkingen van Richard Strauss, Mozart, Händel, Puccini en Verdi haar 'te uitputtend' werden.

Toch keerde Te Kanawa telkens terug. Of zei lachend dat ze nooit echt weg was geweest. Dat was eigenlijk ook wel zo. Al gaf ze steeds spaarzamer optredens, waarin ze bijvoorbeeld liedjes zong uit West Side Story. Of kroop ze, zoals vier jaar geleden, in de huid van de Australische sopraan Nellie Melba in de populaire tv-serie Downton Abbey.

Nu is Te Kanawa dus echt klaar met zingen. En heeft ze tegenover de BBC bekend nooit tevreden geweest te zijn over haar optredens. 'Ik heb nooit perfectie bereikt. Ik ben nooit van het podium gestapt terwijl ik dacht: ik heb het voor mekaar.'

Meer over