De Volkskrant Leesclub

Kira Wuck vertelt Gijs Groenteman over haar debuutroman en haar ouders

Dichter Kira Wuck (1978) schrijft in haar romandebuut Knikkerkoning over haar jeugd en haar ouders. Gijs Groenteman las het en was ervan onder de indruk. In zijn podcast Met Groenteman in de kast sprak hij afgelopen week uitgebreid met Wuck over haar leven en werk.

Kira Wuck Beeld Hans Willem Gijzel
Kira WuckBeeld Hans Willem Gijzel

Wuck verloor op jonge leeftijd haar ouders, ze was 11 toen haar moeder overleed en 16 toen haar vader doodging. Haar moeder kwam oorspronkelijk uit Finland, haar vader uit een Indisch gezin. ‘In Knikkerkoning beschrijft ze minutieus en precies het leven van haar beide ouders. Begripvol en niet in de sfeer van verwijt of afrekening’, zegt Groenteman.

Het interview voor de podcast verliep niet op de standaardmanier, vertelt Groenteman. ‘Wuck is niet iemand die onmiddellijk begint te babbelen zoals veel mensen beginnen te babbelen. Het gesprek was treffend maar we moesten allebei ons best doen. Maar ik houd daar juist van, als er af en toe een stilte valt of het het gesprek een wonderlijke afslag neemt.’ Benieuwd? U kunt de podcast beluisteren via Volkskrant.nl.

Meer over