Kingsman: The Golden Circle blijkt vooral een propvol, gemakzuchtig geschreven en peperduur niemendal

In deze overvolle en peperdure Kingsman-film slaat de vermoeidheid snel toe. Dit is een niemendalletje. Het brute geweld kan vanaf de eerste minuut niet op.

null Beeld
Beeld

Superspion Eggsy heeft de deur van zijn als dekmantel functionerende maatpakkenwinkel nog niet dichtgetrokken, of de eerste actiescène uit Kingsman: The Golden Circle dient zich al aan. Eggsy (Taron Egerton) werkt voor Kingsman, een geheime organisatie. Het even stripachtige als brute geweld kan vanaf de eerste minuut niet op, in deze tweede film naar de Kingsman-strips van Mark Millar en Dave Gibbons: karate op de achterbank, in een auto die zijwaarts kan rijden en zelfs een tochtje maakt over de bodem van de Theems. Dit alles is ook minstens zo zelfbewust opgediend als in Kingsman: The Secret Service (2015), met Prince' vrolijke popsong Let's Go Crazy die de standaard-actiefilmmuziek pardoes van de soundtrack veegt.

Kingsman: The Golden Circle

Actie - (***)

Regie: Matthew Vaughn

Met: Taron Egerton, Mark Strong, Colin Firth, Julianne Moore, Pedro Pascal, Edward Holcroft, Channing Tatum, Jeff Bridges, Halle Berry, Elton John

141 min., in 129 zalen

Steeds vermoeiender

Typisch zo'n formule die aanvankelijk aardig werkt, maar steeds vermoeiender aandoet. Het verhaal moet nog op gang komen, als Eggsy en Kingsman-technicus Merlin (Mark Strong) als enigen een raketaanval op de Kingsman-burelen overleven. De sardonisch kittige drugsbarones Poppy (Julianne Moore) smeedt vanuit haar in de jungle verscholen, als openluchtmuseum vormgegeven hoofdkwartier, een snood plan voor de wereldwijde legalisatie van drugs. In datzelfde imperium houdt ze ook nog popicoon Elton John gegijzeld; een subplotje dat enkele grappige cameo-momenten voor een constant fuck! roepende John oplevert, maar weinig meer dan dat.

Saillant: terwijl drugslegalisatie in Kingsman: The Golden Circle met het absolute kwaad wordt geassocieerd - Poppy dient haar tegenstanders onverschillig op als hamburgers - krijgen Eggsy en Merlin alle steun van de drankindustrie.

Channing Tatum en Halle Berry. Beeld
Channing Tatum en Halle Berry.Beeld

Strijd tegen het drugskwaad

Via een flauwe bocht in het scenario komen ze terecht bij whiskyfabriek Statesman, dat al net zo'n dekmantel blijkt als Eggsy's maatpakkenhandel. Niet alleen Colin Firth herrijst er als Eggsy's mentor Harry, maar er wordt ook een heel blik beroemde Amerikanen opengetrokken in de strijd tegen het drugskwaad.

Vervolgens kan de lol niet op, met elektrische lasso's, ontsporende skiliften, een duizelingwekkend laatste gevecht-in-één-lange-take, Harry die op de stomste momenten vlinders ziet vliegen en Merlin die Country Road zingt. Maar negeer het voortdenderende spektakel even en Kingsman: The Golden Circle blijkt vooral een propvol, gemakzuchtig geschreven en peperduur niemendal.

null Beeld
Beeld
Meer over