Kinderboeken zijn niet eensgezind over Sint en de kleur van de pieten

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Sinterklaas en de kleur van de pieten.

Dikkie Dik is gewoon zelf Sinterklaas - en zijn vriendje Beer met pet en zonder zwarte schmink een piet. Beeld
Dikkie Dik is gewoon zelf Sinterklaas - en zijn vriendje Beer met pet en zonder zwarte schmink een piet.Beeld

Mag tijdens de intocht van Sinterklaas worden gedemonstreerd tegen Zwarte Piet? Is Jenny uit Harkema een heldin of een rechts-extremist? En welke kleur moeten de Pieten hebben? De kinderboeken (en hun auteurs) in de CPNB Bestseller 60 zijn niet eensgezind. Dick Bruna is duidelijk: Nijntje zingt voor Sinterklaas (17) en zeker niet voor Zwarte Piet, en het Sinterklaas-afscheidslied dat je met haar mee kunt zingen gaat daarom als volgt: 'Dag Sinterklaasje, dahag, dahag, dahag, dahag, lieve Piet.' In Bobbi viert Sinterklaas daarentegen (van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas, op 50) is het alsof de pietendiscussie nooit heeft plaatsgevonden; daar heten de pieten zwart, zijn ze donkerbruin en hebben ze grote ringen in oren. Jip en Janneke. Sinterklaas komt! (21) van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp is een speciaal geval - de personages waren en blijven pikzwart, maar dat zijn dan weer geen pieten.

Voor hen die geen zin hebben zich in de discussie te mengen is een verkleedpartij de oplossing. Dikkie Dik is - met een papieren hoed en een baard van witte watten - gewoon zelf Sinterklaas, en zijn vriendje Beer met pet en zonder zwarte schmink een piet. Ook Woezel en Pip van wijlen Guusje Nederhorst kiezen voor de weg van de minste weerstand, en dus draagt de grijze Woezel een mijter en een staf en heeft de blonde Pip een muts met een veer op zijn kop. Een beetje laf misschien, maar commercieel gezien een slimme zet: SinterWoezel en Pietje Pip staat op de elfde plaats in de Bestsellerlijst, Aftellen tot Sinterklaas op 44 en Schoenboekje op 56.

Jammer dat Fokke en Sukke altijd net vóór Sinterklaas met hun jaaroverzichten komen. Want zo is Het afzien van 2017 (30) op tijd voor de schoen, maar te vroeg voor de grap over de Dokkumer wegblokkade - 'Ze waren alleen maar geschminkt als boze witte mannen die tegen de vrijheid van meningsuiting zijn!'

CPNB Bestseller 60: dalers en stijgers

1. Dan Brown
Oorsprong; Luitingh-Sijthoff (7) Het vijfde Robert Langdon-mysterie.

2. Jelle Hermus
Steeds leuker; Kosmos (-) Kleine stappen naar een gelukkig leven.

3. Jamie Oliver
5 Ingrediënten; Kosmos (11) In hooguit 30 minuten op tafel.

4. Astrid Holleeder
Dagboek van een getuige; Lebowski (4)

5. Tommy Wieringa
De heilige Rita; De Bezige Bij (4)

6. Carlos Ruiz Zafón
Het labyrint der geesten; Signatuur (2)

7. Suzanne Vermeer
Winternacht; A.W. Bruna (-)

8. Michel van Egmond
Deal; Voetbal Inside (2)

9. Mart Smeets
Mijn Amerika; De Kring (-)

10. Rachel Renée Russell
Dagboek van een muts 11; De Fontein Jeugd (9)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60.

Meer over