Tv-recensieFrank Heinen

Kinder-tv stopt niet met de ondergang van Sesamstraat

null Beeld

Kinder-tv stopt niet met de ondergang van Sesamstraat, maar toont veerkracht met tips van wijze tienjarigen en leerzaam acteursgeschmier uit de jaren twintig.

Met enige regelmaat wordt her (of der) de staat van de kinder-tv doorgenomen. Zelden door de doelgroep – vaak door ouders, tv-figuren en uiteindelijk altijd ook even door Aart Staartjes, het Nurkse Opperwezen van de vaderlandse jeugdprogrammering.

De toon is vaak zorgelijk. Als je die uitwisselingen volgt, kun je de indruk krijgen dat de bijl van de vooruitgang op het punt staat een volgende wortel van de beschaving te doorklieven. Soms betreffen de zorgen een individueel programma. Meestal Sesamstraat, dat in 2016 richting de banlieues van het uitzendschema werd gejaagd en waarvan deze zomer bekend werd dat er voorlopig geen nieuwe afleveringen zullen worden opgenomen. (Daar zijn vast talloze redenen voor, maar geen enkele die mij zal kunnen bevredigen.) Een 43 jaar geleden bevestigde pleister wordt haartje voor haartje verwijderd, ook al zit-ie volgens de omroep nog hartstikke vast.

Gisteravond zag ik kort na elkaar twee kinderprogramma’s, Wat zou jij doen? (Human) en Welkom in de jaren twintig en dertig (NTR). Die laatste is de zoveelste in de onvolprezen reeks waarin maker Niek Barendsen kinderen aan de hand van sketches in een fictief praatprogramma (onovertroffen presentatie: Plien ‘WOEW’ van Bennekom) door de menselijke geschiedenis loodst. En elke keer opnieuw vraag je je af: hoe valt er van dit tijdperk weer een gemengd boeket van interessante wetenswaardigheden en geslaagd acteursgeschmier te arrangeren? En elke keer lukt het. Vorige week, in de eerste aflevering, zong Alex Klaasen Mensch, durf te leven en ging de camera op Huisbezoek in Doorn, bij Wilhelm II (Frank Lammers). Gisteren, in de roaring twenties, kwamen Charles Lindberghs eerste vlucht, penicilline, geldontwaarding in Duitsland, Al Capone en de Synode van Assen aan bod, in minder dan een half uur. Gewéldig, alweer.

Een uur later was het tijd voor Wat zou jij doen? In deze jeugdversie van de Volkskrant Magazine-oldtimer ‘Wat zou u doen?’ ging het over een dilemma van Aniek, wier ouders gescheiden waren. Kon ze de een meer liefde betonen als ze daar toevallig zin in had, of was dat sneu voor de ander? Een panel vol uiteenlopende tienjarigen boog zich over de kwestie. Er volgden verbijsterend constructieve, snuggere tips. Of er gaat uitzonderlijk goeie research aan Wat zou jij doen? vooraf, of er schuilt heel veel meer bezonken wijsheid in een gemiddeld kinderhoofd dan vroeger in het mijne.

Of allebei, dat kan ook.

In eerdere afleveringen vroeg de zoon van Dennis van der Geest zich af of hij voetballer zou worden, of toch maar judoka, en vertelde een meisje over haar eenzame opa. Er ontsponnen zich gesprekken over rouw, hemel, hel en tegen je verlies kunnen. Een meisje zei: ‘Ik snap ook niet waarom mensen dood gaan.’

Zomaar, twee kinderprogramma’s, op de vroege zondagavond. Je zou er bijna zelfverklaard aartspessimist Staartjes van nazeggen, na afgelopen donderdag in Sterren op het Doek: ‘Uiteindelijk valt het altijd wel mee.’

Meer over