BeeldvormersZoenende mensen

Kijken naar zoenende mensen op een foto is formidabel

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: zoenen

Beeld People Kissing: A Century of Photographs

Nog even over zoenen dan. Waar de laatste Beeldvormers van 2018 eindigde met die mooie eindejaarscovers van The New York Times Magazine, waarvoor fotograaf Ryan McGinley diverse kussende stelletjes portretteerde op verschillende plekken in New York, begint de eerste editie van het kersverse jaar opnieuw met foto’s van zoenende mensen. Waarom? Dat zal ik u vertellen: omdat het in het echte leven nu eenmaal ook zo gaat. We eindigen elk jaar zwijmelend bij de beste liefdesverhalen en barstend van liefde onder de mistletoe en we trappen het volgende alweer (of nog steeds) zoenend af, vanwege een schone lei, een frisse start en nieuwe kansen. In de tussenliggende maanden hebben we het te druk met andere dingen.

Ryan McGinley fotografeerde zijn kussende New Yorkers al in mei 2018, maar pas met kerst waren we er blijkbaar klaar voor. En ongetwijfeld was de jaarlijkse zoenperiode ook de reden dat Barbara Levine en Paige Ramey van Project B, een Amerikaans kunstenaarscollectief dat al jaren vintage huis-, tuin- en keukenfoto’s verzamelt, recentelijk People Kissing: A Century of Photographs (Princeton Architectural Press) uitbrachten: een boek met ruim honderd oude foto’s van – voilà.

Beeld People Kissing: A Century of Photographs

Graag dus nog eventjes uw aandacht voor de kussende medemens. De gefotograféérde kussende medemens welteverstaan. Een interessanter onderwerp dan in eerste instantie gedacht trouwens, het reikt van de eerste vastgelegde voorzichtige omhelzingen aan het eind van de 19de eeuw tot aan de kiss cams uit de Amerikaanse sportstadions, die willekeurige stelletjes uit het publiek pikken die elkaar, zodra ze zichzelf terugzien op het scherm, een kus moeten geven. Zoenen voor de camera is door de jaren heen steeds meer een performance geworden.

Komt nog bij dat de meesten van ons komende maandag de collega’s weer gelukkig nieuwjaar zullen wensen. Een beetje inspiratie is dan nooit weg, hoewel ik persoonlijk wel wat zie in een boek met ongemakkelijke foto’s van elkaar opzettelijk níet zoenende mensen, of van de momenten dat de een wél, maar de ander ammenooitniet.

‘Terwijl het onbeleefd is om te staren naar in het openbaar zoenende mensen, en nagenoeg illegaal om mensen die binnenskamers zoenen te bespioneren, is het regelrecht onweerstaanbaar om te kijken naar zoenende mensen op een foto.’ Zo begint People Kissing. En iedereen die weleens gefascineerd of jaloers heeft zitten turen naar de beroemde zwart-witfoto van de Fransman Robert Doisneau uit 1950, waarop een Parijse jongeman met een heerlijk warrige haardos op straat een innige kus uitdeelt aan zijn vriendin, of voor mijn part naar de vorig jaar genomen Instagramfoto’s van de nagenoeg naakte zanger Justin Bieber en zijn verloofde, model Hailey Baldwin, weet dat dat waar is.

Justin Bieber en zijn verloofde Hailey Baldwin, kussend op Instagram.

Kijken naar zoenende mensen op een foto is formidabel; je hoeft niet opgelaten je hoofd weg te draaien, het is geluidloos en je kunt, als je dat eventueel nodig hebt natuurlijk, de kunst van het kussen afkijken. Hoe houdt die ene haar hoofd, waar laat die ander zijn handen? En hoe ziet zo’n moment van totale emotionele overgave er van een afstandje uit?

Nou hihi, best wel gek soms, getuige People Kissing, waarin een van de oudste kusfoto’s dateert uit 1890 (twee vrouwen) en de jongste uit 1978 (Andy Warhol die John Lennon zoent). Er zijn mannen die zich bijkans dood houden wanneer de vrouw zich vooroverbuigt om haar lippen op de zijne te drukken, de armen slap langs hun lijf als van een ledenpop. Er zijn vrouwen die op het moment suprême hun hoofd wegdraaien waardoor die natte klets op hun oor terechtkomt. Er zijn ook stelletjes die er precies uitzien zoals je zelf zoenend gefotografeerd zou willen worden: lief, intiem, sexy en zonder dat het lijkt of de een het gezicht van de ander aan het opeten is.

Het leukst zijn de foto’s waarop kinderen met zoenende ouders of andere volwassenen worden geconfronteerd en emotionele steun zoeken bij degene die de foto maakt. Even die blik van verstandhouding tijdens een in alle opzichten verwarrend moment, waarin ‘help’ en ‘gatver’ en ‘dat wil ik ook’ om het hardst strijden en de basis leggen voor een lang, zoenvol leven. Gelukkig nieuwjaar. En nu klaar.

Beeld People Kissing: A Century of Photographs
Meer over