DagboekHenry Vassall-Fox (1773-1840)

Kijk uit voor de kwaadwillige koning van Nederland

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Standbeeld van Henry Vassall-Fox, de derde Baron Holland (1773 - 1840) in Holland Park, Londen. Beeld Getty Images
Standbeeld van Henry Vassall-Fox, de derde Baron Holland (1773 - 1840) in Holland Park, Londen.Beeld Getty Images

Londen, 17 juni 1835

Naar een diner van het kabinet in Lord John’s. De koning greep het debat aan voor een lang betoog over het gevaar van het zich grootscheeps bewapenende Rusland en de noodzaak ons voor te bereiden op oorlog, nu een ­mogendheid – die anders dan de koningen van Engeland en Frankrijk niet krenterig van middelen is voorzien, en er geen kortzichtige en speculatieve ideeën op nahoudt (nogal verschillende kwaliteiten!) – een vloot van 26 of 38 oorlogsschepen in de Baltische Zee heeft verzameld en een verrassingsaanval op de Engelse kust of het Kanaal kan beginnen, voor wij in staat zijn onze vloot in ­gereedheid te brengen om die af te slaan.

De zorgen van de koning bevatten de nodige overdrijving en nonsens, toch verdienen de ­verklaringen van de Russische marine de aandacht van de Britse regering.

Ik merkte op, tot algemene bijval, dat als hier enige waarheid in schuilt, een vergroting van het marinebudget gerechtvaardigd zou zijn. De twijfelachtige toestand in Holland, de wraakzuchtige, kwaadwillige koning van dat land, en wellicht ook de voortreffelijke conditie van de kleine, doch machtige Deense vloot (acht oorlogsschepen) zouden Zijne Majesteit tot verdere waakzaamheid en voorzorgen kunnen aansporen.

Henry Vassall-Fox (1773-1840), Britse politicus. Ingekort fragment uit The Holland House Diaries 1831-1840. Routledge & Kegan Paul, 1977.

Meer over