tv-recensieJulien Althuisius

Kijk hoe de BN’ers afdalen van hun Olympus om de stervelingen een nipje van de nectar te laten proeven

Ik wist tot woensdagavond half negen niet wie Betty de Groot was. Toen begon Borsato’s budget bruiloft en nu weet ik het wel. Het idee van het programma is dat Mary Borsato samen met Betty een bruiloft organiseert voor mensen die dat niet kunnen betalen. 

Ik geef het woord nu even aan het persbericht van RTL: ‘Mary is de ongekroonde koningin van de Nederlandse bruidsmode en Betty heeft als zakenvrouw en oprichter van de Strong Women Award een enorm uitgebreid netwerk. Samen pakken zij deze uitdaging met beide handen aan en zetten hun expertise, netwerk en creativiteit volop in om dromen uit te laten komen. Een tegenprestatie gaan ze daarbij niet uit de weg. Van zelf satéspiesjes rijgen en strobalen van boerderijzolders halen tot mest scheppen in ruil voor een paard voor de bruidskoets: niks is Mary en Betty te gek.’

In de eerste aflevering schoten Mary en Betty het stel Roy en Marieke te hulp. Zij hadden elkaar in 2006 in een daklozenopvang leren kennen en waren inmiddels negen jaar verloofd. Maar omdat ze moeten rondkomen van een budget van 100 euro per week, kunnen ze zich geen bruiloft veroorloven. (Tenminste, niet een bruiloft zoals mensen vinden dat die moet zijn.) 

Mary Borsato (links) en Betty de Groot in Borsato’s budget bruiloft.Beeld RTL 5

Met de polsen vol goud, een Moncler-donsjas van 1.000 euro en een fortuin aan cosmetische ingrepen togen Mary en Betty naar Roy en Marieke. ‘Het probleem is natuurlijk’, zei Mary in de auto tegen Betty, ‘geen geld. En dat is de reden dat ze niet kunnen trouwen.’

‘O, echt?’

‘Ja.’

‘Dat is toch wat, hé.’

‘Ja, dat vind ik ook wel een dingetje hoor.’

‘Erg hè?’

‘Ja.’

‘Dat vind ik toch erg.’

Het is een beproefd recept: de armoedeporno waarbij bekende families in geldnood verkerende medelanders helpen. De Frogers hebben het uitgevonden, de Roelvinkjes volgden. Sinds kort helpt André Hazes mensen die spijt hebben van een tatoeage en ergens tussendoor drentelt er vast nog wel een Bauer rond. En als dat niet zo is, gaat dat nog gebeuren. Kijk hoe ze afdalen van hun Olympus om de stervelingen – geheel belangenloos – een nipje van de nectar te laten proeven. Applaus! Bloemen!

Weet je wat zo mooi is? De gezinnen die in deze programma’s voorbijkomen zijn er alleen maar bij geholpen. Roy en Marieke ook, die waren dolblij met en tot tranen geroerd door het huwelijksfeest dat Mary en Betty voor ze georganiseerd hadden. Mooi toch? Tussendoor een beetje domme grappen over romantiek en het huwelijk, dat is toch alleen maar leuk? Bovendien: die mensen hebben er zelf voor gekozen. Heel Nederland weet nu van hun pijn en hun strijd, maar dat is een klein prijsje voor zoiets moois. 

Hoe bedoel je, pervers? Welnee, zo werkt het gewoon, hoor. De wanhoop van de een is het vermaak van de ander. En anders kijk je toch gewoon lekker niet?

Meer over