Keur aan musici vertolkt Thomas de Hartmann in volle glorie

Er is jaren aan gewerkt en veel liefde in gestoken, en aan het eindproduct is dat ook goed af te zien. Alleen al de visuele vormgeving van het Thomas de Hartmann Project, een fraai doosje met drie boekjes en zeven in verschillende hoesjes gestoken cd's, verdient een pluim. En wat er op die cd's staat is al even prima uitgevoerd.

Frits van der Waa
Componist Thomas de Hartmann. Beeld
Componist Thomas de Hartmann.Beeld

De Hartmann? Dat was toch de volgeling en muzikaal secretaris van de wonderlijke filosoof Gurdjieff, wiens werk van tijd tot tijd opduikt in festivals? Klopt. Maar De Hartmann (1885-1956), geboren in Oekraïne, later woonachtig in Frankrijk en Amerika, was ook de componist van een eigen, meer dan tachtig opusnummers tellend oeuvre met vele facetten.

The Thomas de Hartmann Project

*****
Elan Sicroff E.A.
Klassiek
Basta (7 cd's)

Pianist Elan Sicroff, die nog met de weduwe van De Hartmann heeft samengewerkt, heeft met een keur aan collega-musici een flink deel van diens kamermuziek aan de vergetelheid onttrokken. De collectie plaatpremières reikt van een op 15-jarige leeftijd gecomponeerde mazurka tot twee nocturnes uit het begin van de jaren vijftig.

De eerste cd's zijn betrekkelijk gewoontjes, met eerst stukjes salonmuziek, gevolgd door beschaafde klanken in de stijl van de jaren twintig. Voortreffelijk gemaakt allemaal, maar van een man die omging met schilders als Kandinsky verwacht je iets baanbrekenders. Na zijn 50ste echter volgde er een omslag in De Hartmanns stijl. De muziek wordt bitser, spannender, vaak bitonaal en de kleine vignetjes maken plaats voor grote structuren. Spannend zijn vooral een cellosonate, een trio voor fluit, viool en piano, en Six Commentaries from Ulysses, een buitengewoon intrigerend stuk.

Sicroff heeft de gave om zowel het pianistische parfum als de geharnaste aspecten van De Hartmanns muziek in alle glorie naar buiten te brengen, en met muzikale partners als de zangeressen Claron McFadden en Nina Lejderman, fluitist Ingrid Geerlings, violist Joris van Rijn en nog diverse anderen is het peil van de vertolkingen gewaarborgd.

null Beeld
Beeld
Meer over