Kerstcircus als altijd van zeer hoog niveau

'Are you married?'..

Patrick van den Hanenberg

De vrouw die het antwoord geeft schrikt zich rot van haar eigen woorden. Nou ja, niet helemaal haar eigen woorden, want ze worden haar in de mond gelegd door de Italiaanse buikspreker Willer Nicolodi. Behalve bezoekers aan het Wereldkerstcicus geeft hij ook zijn eigen vogel en hond teksten. Nicolodi is fenomenaal. Hij beheerst niet alleen de buikspreekkunst tot in de perfectie, maar hij heeft ook een buitengewoon sterk ontwikkeld gevoel voor humor.

Daarmee stak hij zeer gunstig af bij de Russische clown Jigalov en zijn zouteloze partner, die er weinig van bakten. Zij konden nauwelijks een halve ronde boeien, maar mochten liefst drie keer de piste in.

Ook de pas de deux in de lucht van het Russische duo Perfiljev viel tegen. Te veel opgeklopte esthetische schoonheid, te weinig inhoud.

Daar stonden andere acts tegenover die onder superlatieven kunnen worden bedolven. Zoals de Spaanse tempojongleur Picasso jr. (met alleen een bak pingpongballetjes en plastic bordjes) en de Russische trampoline-capriolen. Om te smullen zijn de vier Noord-Koreaanse vrouwen die met hun vliegende trapezenummer dit jaar de Gouden Clown kregen tijdens het Circusfestival in Monte Carlo, de hoogste circusonderscheiding. De salto's en pirouettes in de nok van Carré waren niet meer te tellen. Foutloos en gracieus.

Dat gold ook voor het roofdierennummer, waartegen de traditionele demonstratie voor de deur was gericht. De jonge Engelse dompteur Alexander Lacey legt de nadruk op mooie plaatjes. Zijn vertrouwen op de goede band tussen mens en dier ging wel erg ver toen hij zijn hoofd in de bek van een leeuw legde. Het werd niet beschaamd.

De kwaliteit van het Wereldkerstcircus in Carré is bijna altijd hoog. Alleen in de invulling zien we nuances. Dat geldt ook voor de presentatie, die vijftien jaar in handen was van Peter van Lindonk. Opvolger Ted de Braak is niet zo gedistingeerd als Van Lindonk, die zich beperkte tot informatieve teksten en de artiesten na hun act steevast met een vriendelijk gebaar terug de piste instuurde om extra applaus te halen. Spreekstalmeester De Braak doet er wat meer humor bij, maar hij hoedt zich voor een Ted de Braakshow. En ook hij sloot de avond van dit uitstekende circus af met de fraaie woorden: May all your days be circusdays.

Meer over