Keert Samsung Google de rug toe met eigen besturingssysteem?

In augustus of september wordt het eerste toestel van Samsung gelanceerd dat draait op het nieuwe besturingssysteem Tizen. Tizen is een open-sourcebesturingssysteem, ontwikkeld door Samsung en Intel. Het zijn de eerste tekenen aan de wand dat Samsung het succesvolle Android-tijdperk achter zich laat.

Heleen van Lier
De lancering van de Samsung Galaxy S4. Beeld afp
De lancering van de Samsung Galaxy S4.Beeld afp

Een topman van het Koreaanse bedrijf, Lee Young-hee, gaf deze week de eerste details prijs van het nieuwe besturingssysteem in een interview met persbureau Bloomberg. Volgens Hee wordt het toestel het vlaggenschip van het nieuwe besturingssysteem en krijgt het de beste specificaties mee. De smartphone moet zich kunnen meten met Samsungs eigen succesvolle smartphones die op Googles opensource-besturingssysteem Android draaien. De Samsung Galaxy S3 was vorig jaar de best verkopende smartphone, en op dit moment maakt Samsung furore met de Samsung Galaxy S4.

De verwachting was dat het eigen besturingssysteem vooral op goedkope toestellen zou gaan draaien, dus de uitspraken van de Samsung-topman waren opvallend. Een nieuw vlaggenschip zou betekenen dat Samsung af zou willen van Android.

Samsung en Intel zouden Tizen hebben ontwikkeld als reactie op Android, omdat Google te veel macht kreeg en de fabrikanten te afhankelijk werden van het Amerikaanse bedrijf. Volgens Techzine laat de lancering van de Galaxy S4 al zien dat de transitie naar Tizen al is begonnen. Het woord Android is tijdens de hele presentatie van de S4 niet gevallen, zegt een analist tegen Techzine. En veel diensten die Google standaard met Android meelevert, zijn vervangen door alternatieven die door Samsung zelf zijn ontwikkeld.

De overgang van Android naar Tizen zou in de komende twee jaar gaan plaatsvinden. Voor Google zou het een groot verlies betekenen, Samsung is samen met HTC de succesvolste drager van het Android-besturingssysteem. De fabrikanten mogen het besturingssysteem weliswaar gratis gebruiken, maar Google verdient geld op de app-store en met de gegevens van de gebruikers.

De app-store is ook meteen de grootste barrière voor het slagen van een nieuw besturingssysteem. Voor iOS van iPhone en voor Android zijn inmiddels miljoenen apps gebouwd door ontwikkelaars wereldwijd. Ook Microsoft probeert ontwikkelaars te bewegen om Windows-apps te maken. Het kost ontwikkelaars veel tijd en geld om de apps geschikt te maken voor nog een besturingssysteem. Maar, zo zegt een woordvoerder van de Tizen-groep tegen Bloomberg: 'Tizen is ontworpen om het gemakkelijk maken om te ontwikkelen voor een scala van apparaten.'

Meer over