Komedie

Keeping Mum

Zwarte komedie in saai Brits dorpje

In Keeping Mum botsen drie verschillende manieren van acteren. Kristin Scott Thomas, die een domineesvrouw in een Brits dorpje speelt, probeert dat saaie, onbevredigende leven op ingetogen maar dramatische wijze vorm te geven. In Rowan Atkinson, in de rol van haar echtgenoot, zijn nog altijd de onhandige gebaren en verkrampte gezichtsuitdrukkingen van zijn creatie Mr. Bean te herkennen. En Maggie Smith, die zich als huishoudster bij het gezin voegt, speelt met een droge, ouderwetse Britsheid.

Zij is daarom het best op haar plaats in deze zwarte komedie. Halverwege de eerste nacht die Smith bij de familie doorbrengt, klinkt een harde klap en zwijgt opeens het hondje dat iedereen tot dan toe met z'n gekef uit z'n slaap hield. De eigenaar van het beestje, die de dagen daarna luidruchtig naar zijn lieveling zoekt, verdwijnt kort daarop spoorloos, en veroorzaakt dus ook geen overlast meer.


Het contrast tussen de gewelddadige afrekeningen die zo worden gesuggereerd en het truttige decor waar de handeling zich afspeelt is de basis van Keeping Mum. Hoewel Smith, Scott Thomas en Atkinson nooit echt goed op elkaar afgestemd raken en Keeping Mum daardoor de juiste toon nooit helemaal weet te vinden, zorgen een aantal effectieve scènes en een geestig optreden van Patrick Swayze ervoor dat het resultaat nog redelijk amusant is.


Meer over