Drama

Keane

Superpapa of wandelende tijdbom

Jan Pieter Ekker

Een verwarde man meldt zich bij het loket van The Port Authority Bus Terminal in New York. 'Kent u me nog?', vraagt hij. 'Vorig jaar september heb ik kaartjes bij u gekocht. Ik was met mijn dochter. Ze is toen beneden ontvoerd.' Hij duwt een verfomfaaid krantenknipsel in de handen van de kaartjesverkoper. 'Het spijt me. We verkopen hier honderden kaartjes per dag', antwoordt die. 'Ik dacht dat ze misschien was opgedoken. Dat iemand haar misschien had gezien.'

Regisseur Lodge Kerrigan debuteerde in 1993 met Clean, Shaven, het hartverscheurende portret van een schizofrene man die wanhopige pogingen doet zijn dochter terug te krijgen van haar adoptieouders. In 1998 volgde Claire Dolan, over een eenzame call girl op zoek naar haar dochter.Dat het thema Kerrigan na aan het hart ligt, wordt direct duidelijk door de intensiteit van Keane. Damian Lewis, die enige bekendheid geniet door zijn rol in de serie Band of Brothers, is fenomenaal in de titelrol. Hij is bijna ieder shot in beeld; soms lijkt het er soms op dat de schokschouderende camera in het hoofd van William Keane probeert te verdwijnen.


Is Keane een verwarde man, overmand door schuld na de verdwijning van zijn dochtertje? Is hij een malle neuroot met waanbeelden, zoals er wel meer door de stad struinen? Of een gevaarlijke gek, bij wie je je kind maar beter niet kunt achterlaten?


Superpapa of wandelende tijdbom? – dat die vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden is, maakt Keane tot zo’n intense, verontrustende film.


Keane dateert overigens uit 2004, lang voordat Maddy McCann in rook leek te zijn opgegaan. De film was in 2005 opgenomen in de parallelsectie Quinzaine des réalisateurs van het festival van Cannes, won de Speciale Juryprijs en de Prijs van de filmkritiek in Deauville, en is nu alsnog in een paar Nederlandse filmhuizen te zien dankzij het Filmmuseum, dat hem opnam in de reeks ‘Previously Unreleased’ en de kleine distributeur De Filmfreak. Beter laat dan nooit.


Meer over