Kazachen kunnen niet meer lachen om Borat

Nee, er is helemaal niets mis met Kazachstan. Vrouwen kunnen in dat Centraal-Aziatische land tegenwoordig per bus reizen en homo's hoeven er niet langer een blauwe hoed op....

Tot groot chagrijn van de Kazachse autoriteiten maakt de Britse komiekSacha Baron Cohen, beter bekend als Ali G, echter al jaren een parodie vanhun geliefde vaderland. In de populaire Da Ali G Show reist Cohen alsjournalist Borat Sagdiyev van de Kazachse staatstelevisie over de werelden maakt hij het Centraal-Aziatische land totaal belachelijk.

Borat vertelt in zijn show dat zijn landgenoten 'treuren om degebeurtenissen van 11/7', dat ze hun vrouwen af en toe in kooien opsluiten,dat ze bij wijze van sport levende geiten schoppen en dat ze gegistepaardenurine drinken. Hij zegt ook een groot bewonderaar van Jozef Stalinte zijn.

Borats geprekspartners beseffen niet altijd dat zij onderdeel zijn vaneen satirische show. James Broadwater, een Amerikaanse Republikein diekandidaat stond voor het Congres, zei tegen Borat (ook nog eens de auteurvan het Kazachse volksliedje 'Gooi De Joden In De Put') dat joden sowiesonaar de hel gaan.

Ondertussen vertelt Borat in de show veel wetenswaardigheden over zijnonbekende land, waar 'hard gewerkt wordt en waar de meest hygiënischeprostituees van heel Centraal-Azië leven'. In één aflevering verteldeBorat dat hij thuis door zigeuners was aangevallen. Ze hadden zijn ploegen zijn vrouw meegenomen.

Borat, een vrouwenhater die 'een vrouw tegen haar wil een mijl ver kandragen', was geschokt toen hij ontdekte dat dames in de VS mochten stemmen.In zijn land hadden vrouwen die rechten niet, want eerst had je 'God, dankwam de man, vervolgens paard en hond, en dan pas de vrouw'.

Was zwijgen wellicht de beste optie geweest, de Kazachse autoriteitenkozen onlangs voor de frontale aanval op Cohen/Borat. De maat was vol toenBorat op 3 november als presentator verscheen op de uitreiking van de doormiljoenen jongeren bekeken uitreiking van de MTV-awards in Lissabon. Boratliet zich 'invliegen' door een halfblinde piloot van Air Kazakh die eenfles wodka in zijn handen had.

In de MTV-show riep Borat dat Madonna een travestiet was, dat hetschieten op honden in Kazachstan een plezierige hobby was en dat hij vaniedereen in de wereld hield, 'behalve van de Oezbeken, want dat zijnklootzakken'.

In Astana, de nieuwe hoofdstad - Alma Ata, de stad van de ooitlegendarische snelle schaatsbaan, is niet langer hoofdstad - suggereerdeeen woordvoerder van het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken 'datMr Cohen in opdracht van de een of andere politieke orde Kazachstan en zijnvolk in een vernederende vorm presenteerde'. Zijn gedrag op de MTV Awardswas aldus de zegsman 'een onacceptabel staaltje van slechte smaak'.

Vorige week plaatste de regering van Kazachstan een vier pagina'stellende advertentie in The New York Times, waarin de voormaligeSovjet-republiek zichzelf presenteert als 'Kazakhstan In The 21stCentury', een modern land waar veel olie wordt gevonden, een land met eeneconomische groei van liefst 10 procent per jaar.

Samengevat kwam het erop neer dat van alle aantijgingen van Borat nietswaar is: Kazachstan is een democratie, vrouwen hebben stemrecht enpaardenurine wordt er níet gedronken. (Wel paardenmelk, trouwens).Tegelijkertijd werd bekend dat Kazachstan gerechtelijke stappen tegen Cohenzou 'overwegen'.

Journalist Borat reageerde alert: 'Ik heb geen enkele relatie met misterCohen en steun de actie van mijn regering om deze jood te vervolgenvolledig. Sinds de hervormingen in 2003 is mijn land even beschaafd alsenig ander land in de wereld. Zo is de leeftijd waarop een kindmeerderjarig wordt verhoogd tot acht jaar.'

Het leed voor de Kazachse autoriteiten is nog niet voorbij. Volgendjaar verschijnt Borat - The Movie.

Meer over