Theater

Kates Tapes Away is een bij tijd en wijle hypnotiserend taalbouwwerk ★★★★☆

We luisteren naar een vrouwenleven dat nog één keer moet worden verteld.

Kates Tapes Away van Theater Zuidpool, een audiovoorstelling van actrice Sofie Decleir Beeld
Kates Tapes Away van Theater Zuidpool, een audiovoorstelling van actrice Sofie Decleir

Ze liet berichten achter in het Louvre in Parijs en het Metropolitan in New York, waar haar schilderijen hingen. Ooit is ze een kind verloren, hoe oud zou dat nu geweest zijn? 25, 26 jaar misschien? En ze menstrueert nog steeds, hoewel nogal onregelmatig. En ze vertelt vaak en veel over de reizen die ze maakte langs allerlei iconische plekken in de wereld, al dan niet in haar fantasie.

Zo leren we stukje bij beetje Kate beter kennen, de verteller van de theatermonoloog Kates Tapes Away. Deze audiotheatervoorstelling is een productie van het Vlaamse Theater Zuidpool en Sofie Decleir is te horen als Kate. Op drie ouderwetse cassettebandjes en een walkman, die deze week door Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond in Amsterdam aan het publiek worden verstrekt.

Kates Tapes Away is gebaseerd op de Amerikaanse cultroman Wittgensteins Mistress (1988) van David Markson. Vorig jaar verscheen voor het eerst een Nederlandse vertaling, en die tekst wordt nu dus door Decleir in een ware tour de force geopenbaard. Het is een bij tijd en wijle hypnotiserend taalbouwwerk: je hoort haar fluisteren, fulmineren, een beetje voor zich uit filosoferen, en af en toe haar adem inhouden.

Kate maakt rare sprongen, zowel in de tijd als in haar hoofd, maar de dwingende voordracht van Decleir houdt de luisteraar bij de les. De tekst doet denken aan Krapps Last Tape van Beckett, en als audioperformance ook aan Blindness naar de roman van José Saramago, die vorig jaar in Carré te horen was.

‘Waarover men niet spreken kan, daarover moet men zwijgen’, zo luidt de slotzin van Wittgensteins Tractatus. Kate zwijgt niet, maar rijgt op virtuoze wijze bespiegelingen over schilderkunst, Griekse mythologie, klassieke muziek, liefde en moederschap aaneen. Vanuit een voltooid vrouwenleven, dat nog één keer moet worden verteld. Voordat ook Kate zwijgt.

Kates Tapes Away

Theater/podcast

★★★★☆

Door Theater Zuidpool; concept: Jorgen Cassiers en Koen van Kaam, stem: Sofie Decleir.

Oorzaken Festival, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, 2 t/m 4/7

Meer over