Kartonnen mannetjes op roerstaafjes filmen

Tijdens workshops op het Stranger Festival leren jongeren filmpjes te maken. Met doeltreffend resultaat...

Van onze medewerkster Floortje Smit

‘Net Hitchcock!’ Dat is snel. Een wat slungelige jongen zit nog geen half uur achter de computer en heeft al iets in elkaar geknutseld waarin cursusleider Brick Maier iets terug ziet van de grootmeester zelf.

Tabletop Moviemaking is een van de workshops die gegeven wordt tijdens het StrangerFestival op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Het principe is simpel: met een klein cameraatje filmen de deelnemers kartonnen mannetjes op houten roerstaafjes, die door een decor ten grootte van een schoenendoos bewegen. Dan monteren ze het in het meest simpele montageprogramma dat er is. ‘De snelste manier om een film met meerdere scènes en meerdere personages te maken’, beweert Maier. ‘Je hebt in een half uur al een filmpje van een minuut.’

Eenvoudig, laagdrempelig, praktijkgericht en doeltreffend: met de workshops speelt het StrangerFestival handig in op hoe jongeren filmpjes willen maken.

Doel, aldus ‘program officer’ Raya Ribbius, is om jongeren – nadrukkelijk ook minderheden – een stem te geven en een interculturele dialoog te stimuleren.

Het werkt door de hippe, crossmediale aanpak. Het StrangerFestival bestaat uit meer dan deze drie dagen durende, gratis ontmoetingsmogelijkheid. Vooraf zijn al in twintig landen videoworkshops gegeven van Zweden tot Congo, waarvan zo’n 250 deelnemers tot 25 jaar nu het festival bezoeken. Ze hebben bovendien hun filmpjes geplaatst op de website van het festival, wat een soort open archief moet worden. Van de bijna duizend video’s tot vijf minuten die er nu al op staan zijn er 77 samengebracht in een hip vormgegeven expositie die met grote schermen, luide muziek en zitzakken tot actief zappen uitnodigt: rondslenteren en blijven zitten als iets interessant lijkt. Vanaf zaterdag zal deze langs Europese musea reizen. Een aantal video’s doet mee aan de internationale competitie.

Variërend van animaties van filmstudenten tot clipjes van mensen die voor het eerst een camera vasthouden: de kwaliteit is vanzelfsprekend wisselend. Toch, interessant zijn de video’s zeker. Zelfs een op het eerste gezicht amateuristisch filmpje uit de Verenigde Arabische Emiraten blijkt een dappere poging om met een grap de internetcensuur aan de kaak te stellen (The Unblocker). En zo gaat het merendeel verder dan de narcistische kijk-mij-instelling.

Opmerkelijk is met hoeveel ernst ze gemaakt zijn. ‘De opdracht was: stuur je beste filmpje in. Dat kan overal over gaan. Natuurlijk dachten we porno binnen te krijgen. Kiezen ze armoede!’, zegt Ribbius.

Ook bieden de echte ontmoetingen en workshops naast inspiratie en motivatie ook jongeren een kans die anders écht niet zou horen. Ze wijst naar een groepje uit Berlijn. ‘Dat zijn asielzoekers. Die hebben niet eens internet.’

Meer over