Karakter alsnog kandidaat voor de Oscar

De speelfilm Karakter van Mike van Diem, geproduceerd door Laurens Geels, wordt voorgedragen als Nederlandse kandidaat voor de Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een commissie van elf personen, onder wie acht uit de beroepsorganisaties voor filmmakers, had aanvankelijk met een grote meerderheid (zeven tegen vier) gekozen voor All Stars, geregisseerd door Jean van de Velde en geproduceerd door Rolf Koot. Deze zou als komedie in Hollywood beter ontvangen worden dan het als zwaarmoedig omschreven Karakter.

De producent van All Stars wilde echter niet in aanmerking komen voor inzending, omdat hij niet beschikt over de middelen om in Hollywood zijn film voldoende onder de aandacht te brengen van de beslissende leden van de Academy of Mortion Pictures Arts and Sciences. Distributeur Geels van Karakter is daartoe wel bereid.

Na de terugtrekking van All Stars trok een van de commissieleden zich terug. De rest koos in grote meerderheid alsnog voor Karakter, dat vrijdag op het Nederlands Film festival het Gouden Kalf won voor de beste Nederlandse speelfilm.

Hélène Hofhuis

onderzoekt kunst

van Goudstikker

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De Nederlandse kunsthistorica Hélène Hofhuis (31) gaat in opdracht van de erven van de in 1940 overleden kunsthandelaar Jacques Goudstikker onderzoek doen naar de kunstwerken uit de collectie Goudstikker die in de oorlog door de nazi's uit Nederland waren weggevoerd en na de oorlog in Nederlands overheidsbezit zijn geraakt. Hofhuis heeft daartoe gisteren afspraken gemaakt met M. von Saher, de weduwe van de vorig jaar overleden zoon van Goudstikker.

Onlangs werd bekend dat de erven Goudstikker overwegen een claim in te dienen bij de Nederlandse overheid. De overheid heeft nog ruim 80 schilderijen van oude meesters uit de collectie van Jacques Goudstikker, waarvan het eigendomsrecht nu betwist wordt.

Meer over