Juliana laat mannen ver achter zich in CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: een spannende relatie en een triest leven.

Jet Steinz
Jolande Withuis tijdens de boekpresentatie van Juliana - Vorstin in een mannenwereld. Beeld ANP
Jolande Withuis tijdens de boekpresentatie van Juliana - Vorstin in een mannenwereld.Beeld ANP

'Twee jaar verder. Er is veel gebeurd. Mascha en Gregor zijn inmiddels verloofd en hebben een nieuw huis (met tuin!) gekocht.' Klinkt als het uitgangspunt voor de sequel van een Bouquetreeksromannetje, maar het is de inhoudsbeschrijving van het nieuwe boek van beautyvlogger Mascha Feoktistova, Happy Love Life, dat een elfde plaats in de CPNB Bestseller 60 bezet. In Happy Love Life deelt ze haar verhalen en levenslessen, over seks en samenwonen, over reizen en ruzie. Mascha is immers een expert: zij weet haar relatie spannend te houden en tegelijkertijd een happy leven te leiden.

Juliana kon dat in elk geval niet, stelt Jolande Withuis in haar biografie over de vroegere koningin. In Juliana - Vorstin in een mannenwereld wordt het trieste leven geschetst van een eenzame vrouw die de ultieme bad guy trouwde: prins Bernhard. Dat hij steekpenningen aannam, buitenechtelijke dochters had en een SS-verleden wisten we. Nieuw is dat hij zijn vrouw keer op keer op grove wijze vernederde en bovendien gouvernantes en andere jonge vrouwen die op paleis Soestdijk verbleven, lastigviel. Het grote publiek smult van zulke verhalen, dus komt Juliana met stip op 1 binnen in de bestsellerlijst en steekt daarmee Hay (60), Max (59), Kraay (15), Gijp (3) en zelfs Cruijff (2) naar de kroon. Juliana mocht dan vorstin in een mannenwereld zijn, die mannen laat ze nu ver achter zich.

Kritiek was er ook, bijvoorbeeld van prinses Irene, die Withuis verweet situaties te beschrijven waar ze zelf niet bij was ¿ daarbij even voorbijgaand aan het feit dat historici hun onderwerp over het algemeen niet (bewust) hebben meegemaakt, zoals ook bijvoorbeeld Annejet van der Zijl (wier De Amerikaanse prinses, genomineerd voor de NS Publieksprijs, zijn herintrede doet in de top-60), en Geert Mak (op plek 4 met De levens van Jan Six, geschreven 316 jaar na de dood van de hoofdpersoon).

CPNB Bestseller 60

1. Jolande Withuis
Juliana; De Bezige Bij (1) Het leven van de gekooide vorstin.

2. Johan Cruijff
Mijn verhaal. Nieuw Amsterdam (4) Voetbalgenie legt het nog één keer uit.

3. Michel van Egmond
De wereld volgens Gijp; VI (7) Voetbalanalist vertelt verder.

4. Geert Mak
De levens van Jan Six; AtlasContact (10)

5. Nina de Bruijn & Elise Gruppen
Chickslovefood; Nieuw Amsterdam (1)

6. Bruce Springsteen
Born to Run; Spectrum/Lannoo (5)

7. John Grisham
de klokkenluider; A.W.Bruna (1)

8. Simone van der Vlugt
Toen het donker werd; AmboAnthos (5)

9. Martine Bijl
Hindergroen; AtlasContact (5)

10. Elena Ferrante
De geniale vriendin; Wereldbibliotheek (17)

Meer over