RecensieFilm

Julia Roberts zet knap een verscheurde moeder neer in Ben is Back (drie sterren)

Het is jammer dat het eerst zo realistische drama een iets te gestroomlijnde finale krijgt.

Pauline Kleijer
null Beeld eenmalig K2 - filmbeeld
Beeld eenmalig K2 - filmbeeld

Natuurlijk is ze blij hem te zien. Haar zoon, die zonder aankondiging op de dag voor Kerst op de stoep staat. Holly (Julia Roberts) sprint op hem af voor een omhelzing, maar op hetzelfde moment slaat de paniek toe. De 19-jarige Ben hoort hier niet te zijn. De afspraak was dat hij de Kerstdagen zou doorbrengen in de afkickkliniek.

Een paar maanden clean is hij, voor een langdurige drugsverslaafde een nog weinig bemoedigende score. De herinnering aan de periode ervoor is springlevend. Snel haalt Holly haar medicijnkast leeg en verstopt ze kostbare sieraden. Na veel discussie komt ze met Bens stiefvader tot een compromis: de jongen mag een dag blijven, op voorwaarde dat hij zich geen seconde aan het toezicht van zijn moeder onttrekt.

Zodra die tijdslimiet is vastgesteld, zet regisseur en scenarioschrijver Peter Hedges (Pieces of April) de vaart erin. Ben is Back speelt zich af gedurende de 24 uur dat Ben thuis mag blijven. Hedges gunt zichzelf geen flashbacks, hoe gemakkelijk hij daarmee ook Bens achtergrond uit de doeken zou kunnen doen. In plaats daarvan vindt hij een bevredigender oplossing: laat op de avond gaan Holly en Ben (Lucas Hedges, de zoon van de filmmaker) samen op zoek naar hun verdwenen hond, een trip die uitpakt als een reis door Bens verleden.

Hier heb ik gebruikt, zegt hij bijvoorbeeld, en daar links woont de leraar van de middelbare school die leerlingen van pijnstillers voorzag. Het is een welvarende gemeente, ergens in het noordoosten van Amerika, maar achter de sfeervolle gevels met kerstversiering gaat veel leed schuil. Ben is Back toont, net als onlangs nog Beautiful Boy, de recente drugsepidemie die vooral blanke Amerikanen treft.

En evenals Beautiful Boy legt Ben is Back de nadruk op de rol van de ouders; de moeder dit keer, door Julia Roberts knap neergezet als een vrouw die tot in haar vezels verscheurd is. Holly is soms de ergste, soms de beste moeder die je je kunt voorstellen. Het is jammer dat de film, die zo realistisch begint, uitmondt in een toch wat voorspelbare drugsthriller, met een heldenrol voor Roberts. Die gestroomlijnde finale past nauwelijks bij het overtuigende, rauwe en tragische familieportret dat Hedges daarvoor heeft opgezet.

Ben is Back, Drama. Regie: Peter Hedges. Met: Lucas Hedges, Julia Roberts, Kathryn Newton, Courtney B. Vance. 103 min., in 43 zalen.

Meer over