Jude Law en Halina Reijn in ernstige performance over Europa

Jude Law was even in Amsterdam, maar Tom Lanoye was de echte ster. Althans, zo leek het want de Vlaamse schrijver moest woensdagmiddag keer op keer de hoofdingang van het DeLaMar Theater betreden om op de juiste nonchalante manier gefilmd te worden.

Van Hove regisseerde een performance, waaraan naast Law ook de Duitse acteur Lars Eidinger en Toneelgroep Amsterdam-acteurs Gijs Scholten van Aschat, Marieke Heebink, Chris Nietvelt, Hans Kesting, Halina Reijn, Robert de Hoog, Hugo Koolschijn en Ramsey Nasr meededen. Beeld De Balie
Van Hove regisseerde een performance, waaraan naast Law ook de Duitse acteur Lars Eidinger en Toneelgroep Amsterdam-acteurs Gijs Scholten van Aschat, Marieke Heebink, Chris Nietvelt, Hans Kesting, Halina Reijn, Robert de Hoog, Hugo Koolschijn en Ramsey Nasr meededen.Beeld De Balie

Lanoye, van oorsprong ook entertainer, onderging het allemaal olijk, want het was allemaal ter ere van het forum Re:Creating Europe dat tot en met vrijdag in Amsterdam plaats heeft. Daarin komen allerlei kunstenaars, wetenschappers en filosofen samen om te praten over het belang van kunst en cultuur in het verenigde Europa, dat momenteel nogal onder druk staat. Onder de gasten behalve acteur Jude Law en Tom Lanoye ook architect Rem Koolhaas, schrijvers Arnon Grunberg en Stefan Hertmans, filmmaker Ulrich Seidl, schilder Luc Tuymans, museumdirecteur Taco Dibbits en zangeres Wende Snijders.

Jude Law was woensdagmiddag een van de acteurs die in een eenmalige voostelling de opening van Re:Creating Europe optrad. Dat zal te maken hebben met zijn komende samenwerking met Ivo van Hove die volgend jaar een voorstelling met Law en Toneelgroep Amsterdam in Londen maakt. Van Hove regisseerde ook deze openingsperformance, waaraan naast Law ook de Duitse acteur Lars Eidinger en Toneelgroep Amsterdam-acteurs Gijs Scholten van Aschat, Marieke Heebink, Chris Nietvelt, Hans Kesting, Halina Reijn, Robert de Hoog, Hugo Koolschijn en Ramsey Nasr meededen.

De voorstelling was opgebouwd uit een aantal historische toespraken van Europese leiders en citaten uit de (toneel)literatuur. Allemaal hadden ze betrekking op de geschiedenis en eenwording van Europa, de problemen daarbij en de mogelijke crisis die nu voor de deur staat. De literaire fragmenten gingen vooral over koningen, koninginnen, machthebbers en denkers die worstelen met macht en onmacht in een wereld die snakt naar democratie. Jude Law declameerde een toespraak van Churchill en maakte indruk met een mooi fragment uit Shakespeares Henry V. De Britse acteur was gekleed in een ruim vallend zwart pak, met daaronder een geraffineerd wit hemdje.

Ramsey Nasr speelde fragmenten uit Ayn Rands The Fountainhead. Beeld De Balie
Ramsey Nasr speelde fragmenten uit Ayn Rands The Fountainhead.Beeld De Balie

Doodernstig

In een opvallend strakke witte jurk droeg Halina Reijn een deel van Angela Merkels bewogen toespraak over de toekomst van Europa voor - uiterlijk dus nogal verschillend van de geharnaste mantelpakken van de Duitse bondskanselier, maar inhoudelijk opnieuw indrukwekkend. Ramsey Nasr speelde fragmenten uit Ayn Rands The Fountainhead, Chris Nietvelt deed naast een scène uit Maria Stuart ook Marine le Pen en Marieke Heebink speelde een erg leuke Magareth Thatcher wier visie op Europa in 1988 vandaag de dag niet eens zo gedateerd lijkt.

Zo ontrolde zich een leerzame maar ook doodernstige voorstelling waarin hoop en vrees over een democratisch en gastvrij Europa samenvielen. Filmbeelden van de historische toespraak van de Franse president Mitterrand in 1995 voor het Europese parlement en aangespoelde lijken van bootvluchtelingen op een Turks strand anno nu, maakten nog de meeste indruk.

Na de voorstelling werd nog een effectief mini-college Europese geschiedenis gegeven door de charmante hoogleraar Mathieu Segers en zorgde kunstenares Marlene Dumas voor enige hilariteit door op weg naar het podium te struikelen. Vervolgens hield ze een even verwarde als energieke speech over de negatieve en positieve kanten van de Europese cultuur, waarin ze onder meer Pasolini, Sartre, Amos Oz, Astrid Roemer en Jean-Luc Godard aanhaalde.

De Europese beschaving liet de culturele elite in het DeLaMar Theater even in de steek toen er vooraf nogal wat gedrang ontstond om de beste plaatsen en na afloop toen de goegemeente aanviel op de bladen vol bitterballen en mini- loempia's. Meteen na de openingsbijeenkomst begon een twaalf uur durend marathoninterview tussen Rem Koolhaas en politicoloog Luuk van Middelaar.

Meer over