Judas van Astrid Holleeder is best verkochte boek 2016

De autobiografie Judas van Astrid Holleeder, de zus van topcrimineel Willem Holleeder, is het best verkochte boek van 2016. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag in Amsterdam bekendgemaakt. Judas, dat in het diepste geheim door Astrid Holleeder werd geschreven en pas een dag voor de publicatie van het boek op 5 november bekend werd gemaakt, is in die laatste maanden van het jaar 382.974 keer verkocht.

Een stapeltje van de bestseller van Astrid Holleeder. Beeld anp
Een stapeltje van de bestseller van Astrid Holleeder.Beeld anp

In Judas verhaalt Astrid Holleeder over haar jeugd, haar gewelddadige familie en het leven met haar oudste broer Willem Holleeder, bijgenaamd De Neus. Astrid Holleeder bestempelde het boek bij publicatie als een testament, omdat ze naar eigen zeggen ervan overtuigd was dat haar broer -die verdacht wordt van zes moorden en vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught - haar na lezing van Judas zou laten ombrengen.

'De gedachte aan wraak op mij is het enige dat Willem overeind houdt', zei ze daarover in een vraaggesprek met de Volkskrant. Vooralsnog heeft Willem Holleeder alleen verbaal op Judas gereageerd. Tijdens een rechtszitting liet hij weten dat het boek van zijn zus vol met leugens staat. 'Als dat boek niet over mij zou gaan, zou ik net zo geschokt zijn als iedereen. Maar wat Astrid zegt, klopt niet.'

Achter Judas is Harry Potter en het vervloekte kind deel 1 en 2 op de tweede plaats geëindigd van meest verkochte boeken. Het toneelscript en langverwachte achtste deel uit de wereldwijde succesreeks van J.K. Rowling over tovenaar Harry Potter ging 147.179 keer over de toonbank. Daarmee eindigde het voor Huidpijn van thrillerschrijfster Saskia Noort, waarvan 142.742 exemplaren werden verkocht.

Astrid Holleeder: 'Ik zou hem moeten haten' (+)

Dat haar broer haar gaat vermoorden, staat voor Astrid Holleeder (50) vast. Hoe het gaat gebeuren, weet ze ook. Het is slechts wachten op het moment. En daarom schreef ze Judas. Het is het verhaal van haar familie en de terreur van oudste broer Willem. Het is ook een soort testament voor haar dochter. 'Nu kan ze in elk geval teruglezen hoe ons leven is geweest.' Lees hier het interview uit 2016.

Ook in de top-10 van het CPNB eindigden de autobiografie Mijn verhaal van de vorig jaar overleden voetballegende Johan Cruijff en Pogingen iets van het leven te maken van de anonieme schrijver Hendrik Groen, dat afgelopen jaar de NS Publieksprijs won. Eveneens een bestseller in 2016 was Killerbody dieet, het boek waarin dj en actrice Fajah Lourens recepten, tips en oefeningen geeft voor een gespierder lichaam.

De wereld volgens Gijp van Michel van Egmond, Geert Maks De levens van Jan Six, Als het zaterdag wordt van het Britse schrijversechtpaar Nicci French en Ik reis alleen van Samuel Bjørk completeren de top-10.

Naast de best verkochte boeken van het jaar maakte het CPNB ook de lijst met meest uitgeleende boeken bekend. Opmerkelijk is dat de kinderboeken uit de serie Het leven van een loser van de Amerikaanse schrijver Jeff Kinney de eerste acht plekken in de top-10 bezetten. Pas op plaats negen staat thrillerschrijfster Esther Verhoef met Lieve Mama. Het is ook gelijk het enige niet-kinderboek in de top-10 van uitgeleende boeken.

Meer over