Jubilerende L'Homo is een tikkie dubbelhartig over het belang van het uiterlijk

Amper bekomen van de foto’s waarop zanger Douwe Bob op Curaçao naakt en met cowboylaarzen aan over een paard hangt, met een revolver zwaait en met een cowboyhoed het zicht op zijn kruis ontneemt, ligt donderdag de volgende L’Homo alweer in de winkel. Het is de tiende editie van de special van Linda.

Op de cover staan deze keer vijf Bekende Homo’s, te weten Paul de Leeuw, Viktor en Rolf, Marc-Marie Huijbregts en Erwin Olaf. Het blijkt de helft van een omvangrijk groepsportret. Op de achterzijde van de uitklapbare cover poseren Hans van Manen, Hans Klok, Boris Dittrich, Hans Kesting en Gerard Spong. Inderdaad, de gemiddelde leeftijd van de covermodellen is aan de hoge kant.

Ze worden allemaal kort geïnterviewd. De samenvatting is allesbehalve opwekkend: ‘We staan er slechter voor dan tien jaar geleden.’

Gay in 2018, is het thema van de tiende L’Homo. In veel van de stukken gaat het over de obsessie van gays met hun lichaam en de voortdurende strijd tegen de aftakeling.

Waarom zijn we zo ontzettend streng voor elkaar, verzucht hoofdredacteur Iebele van der Meulen in het voorwoord. ‘Zitten we eerst jaren in de kast, verdwijnen we de rest van ons leven in de sportschool om kritisch naar onszelf en elkaar te kijken.’

Het is aan dovemansoren gericht. Regisseur Tim Oliehoek bijvoorbeeld: ‘Ik ben dus gestopt met de alcohol en peuken, en heftig gaan sporten. Die dikke kop en man boobs moesten ook maar meteen verdwijnen. Ik ga elke dag naar de sportschool of hardlopen in de buitenlucht.’ Op de foto’s is het resultaat van de inspanningen goed te zien.

In een fotoserie van Erwin Olaf geven onbekende homo’s zich bloot – ook dikke mannen – en vertellen ze over hun lichaam. Een zekere dubbelhartigheid is L’Homo niet vreemd. Tegenover de strenge woorden van hoofdredacteur Van der Meulen staan de vele foto’s van naakte en halfnaakte mannen zonder een greintje vet.

Wie is uitgekeken moet vooral het dubbelinterview lezen met Marc-Marie Huijbregts en acteur Thomas Cammaert. Het is niet de enige keer in het blad dat de ‘pisnichten’ van Youp van ’t Hek ter sprake komen. Vooral Huijbregts is openhartig. Nog steeds schaamt hij zich vaak voor zijn homoseksualiteit.

Hopelijk heeft hij wat aan de oproep van hoofdredacteur Van der Meulen in het voorwoord. ‘Laten we voor elkaar openstaan, solidair zijn en van elkaar houden, no matter what. Er is nog genoeg om met zijn allen voor te vechten.’

Meer over