Album

Joy Orbison mixt de beste Britse dancestijlen van de afgelopen decennia ★★★★☆

Robert van Gijssel
Joy Orbison: Still Slipping Vol. 1. Beeld
Joy Orbison: Still Slipping Vol. 1.Beeld

Het zal niet vaker gedaan zijn, en alleen al vanwege zijn ongebreidelde originaliteit krijgt Joy Orbison er een ster bij. De Britse danceproducer laat de tracks op zijn debuutalbum aan elkaar praten door ooms, tantes, neven en nichten. Ze zetten hem voor joker met typische oomgrapjes, of ze bespreken een nummer. ‘Ja, dit vond ik wel leuk’, zegt een al wat oudere damesstem aan het einde van Froth Sipping. ‘Je kon bijna een beetje meeneuriën, dat vind ik toch wel leuk. Dan blijft het wat langer hangen.’

Joy Orbison, die eigenlijk Peter O’Grady heet, timmert al ruim tien jaar aan de weg in het clubcircuit. Hij draaide als dj en bracht spraakmakende dubsteptracks uit als Hyph Mngo, uit 2009. Maar een album liet op zich wachten. Misschien maar beter ook, want op Still Slipping Vol. 1 hoor je dat Joy Orbison lang heeft nagedacht en zijn ideeën minutieus heeft uitgewerkt. Op een of andere manier is het hem gelukt de beste Britse dancestijlen van de afgelopen decennia bijeen te brengen in een meeslepend album – van dubstep tot grime, drum ’n’ bass en UK garage – en toch heb je niet het idee naar een bestudeerde fusieplaat te luisteren.

Orbison laat de stijlen soepel in elkaar overvloeien, bijvoorbeeld in het onderkoelde Swag w/ Kav, met dichtregels van de Londense spokenwordkunstenaar James Massiah. En de producer schakelt daarna makkelijk naar het laagdrempelige vocale housetrackje Better met zangeres Léa Sen dat blijft zinderen van onderhuidse spanning. Net als het grimmige en hakkende ritme-experiment Rraine, dat ons direct terugschiet naar de hoogtijdagen van de dubstep, en dus de late jaren nul. Een nu al onmisbaar Brits dancealbum, dat lang rondjes mag blijven draaien.

Joy Orbison

Still Slipping Vol. 1

Dance

★★★★☆

Hinge Finger/XL

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over