Journalist Mehmet Ülger weer vrijgelaten

De Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger is weer vrijgelaten, zo meldt het ministerie van Buitenlandse zaken. Ülger werd vanochtend aangehouden op de luchthaven van Instanbul.

De Nederlandse minister Bert Koenders met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, gisteren in Ankara. Beeld afp
De Nederlandse minister Bert Koenders met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, gisteren in Ankara.Beeld afp

Ülger werd, aldus zijn vrouw Astrid van Unen op de website van Villamedia, uit de rij gehaald bij de douane en meegenomen naar de kantoren van de luchthavenbewaking. Daar werd hem verteld dat hij naar een politiebureau wordt gebracht en later vandaag van daaruit naar een rechtbank.

Hem werd vervolgens verteld dat hij zich moet verantwoorden voor een incident in september 2013 waarbij hij met zijn mobiele telefoon in Turkije binnen in een rechtszaal foto's maakte tijdens een zitting. Hij was daar destijds namens de NVJ als waarnemer tijdens een zitting tegen de Nederlandse journaliste Fusun Erdogan. Die was destijds nog veroordeeld tot levenslang en inmiddels vrijgelaten door Turkije.

'Sinds die tijd zijn we nog regelmatig in Turkije geweest. Waarom dat nu op deze manier moet, verbaast ons. Aan de andere kant is de situatie in Turkije rondom journalisten natuurlijk gespannen', aldus zijn vrouw eerder vanochtend op Villamedia.

Ülger (1962) zei vanochtend via de telefoon tegen Radio 1 dat hij netjes is behandeld. 'Ik hoor straks bij de rechtbank wat de aanklacht is.' Hij is een freelance journalist en werkt voor zowel tv als geschreven pers. In het verleden was hij correspondent van het Algemeen Nederlands Persbureau. Ook is hij lid van de Raad voor de Journalistiek.

Volgens secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten mag Ulger Turkije nu verlaten, maar moet hij wel op 21 januari bij de rechtbank verschijnen.

Koenders: intimidatie journalisten onacceptabel

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), die momenteel in Turkije is, hield de Turkse ambassadeurs en bewindslieden gisteren nog voor dat dit soort intimidatie van journalisten onaanvaardbaar is. Hij verwees daarbij naar de aanhouding van de journaliste Frederike Geerding, die gisteren op verdenking van terroristische propaganda enkele uren werd vastgehouden in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir. Ze werd later op vrije voeten gesteld.

Koenders zei daarover onder meer: 'Ik heb persoonlijk bij de autoriteiten aangedrongen op aandacht voor haar zaak. Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel.'

Hij zei tegen Turkse bewindslieden eveneens dat Nederland zich zorgen maakt over de rechtsstaat en burgerrechten in het land. 'In het afgelopen jaar werden de Turkse burgers geconfronteerd met inbreuken op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, met beperkingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, arrestaties van journalisten en invallen bij media', aldus Koenders. 'Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen.'

Koenders sprak eerder op de dag tijdens een rondetafelgesprek ook met Turkse journalisten en mensenrechtenactivisten over hun zorgen op dit terrein.

De gisteren gearresteerde Frederike Geerdink. Beeld youtube
De gisteren gearresteerde Frederike Geerdink.Beeld youtube
Meer over