Top & FlopJim Acosta en Eva Jinek

Journalist geeft Trump een beetje weerwoord en lichte coronapaniek bij Jinek

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek.

CNN-journalist Jim Acosta. Beeld AFP
CNN-journalist Jim Acosta.Beeld AFP

Top

Je kunt makkelijk vergeten hoe vreemd het is dat journalisten gewoon vragen blijven stellen aan Donald Trump alsof de antwoorden iets waard zouden kunnen zijn. Sommige media proberen dapper zijn leugens bij te houden. The Washington Post zit nu op meer dan vijftienduizend onware of misleidende beweringen.

Deze week vroeg CNN-journalist Jim Acosta aan Trump of hij – zoals de Democratische kandidaat Bernie Sanders – alle buitenlandse hulp bij de verkiezingen afwijst. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten mengt Rusland zich daarin, net als in 2016. En Acosta vroeg Trump naar diens voornemen om als hoogste baas van die inlichtingendiensten iemand aan te stellen zonder veel relevante ervaring. Trump zei dat Rusland hem bij de vorige verkiezingen niet steunde, al zeggen alle onderzoeken van wel, en verzon ter plekke dat CNN zich een dag eerder had moeten verontschuldigen voor een verhaal.

‘Onze staat van dienst is een stuk beter als het gaat om het vertellen van de waarheid dan de uwe soms, als u het niet erg vindt dat ik het zeg’, antwoordde Acosta, die vaker met de president heeft gebotst. Trump, verbeten: ‘Jullie staat van dienst is zo slecht dat je je moet schamen, waarschijnlijk de slechtste in de geschiedenis van radio en televisie.’ Daarna ging de persconferentie verder met allerlei standaardvragen en een reeks uitzinnige antwoorden. En vroeg je je af waarom journalisten ooit iets anders doen dan Trump met zijn duizenden leugens confronteren. Het beleefde weerwoord van Acosta was tenminste iets.

Eva Jinek voorafgaand aan de laatste uitzending van haar talkshow bij de NPO. Beeld ANP Kippa
Eva Jinek voorafgaand aan de laatste uitzending van haar talkshow bij de NPO.Beeld ANP Kippa

Flop

Nieuws is pas echt groot nieuws als talkshows een ronkende compilatie samenstellen van de berichtgeving erover door binnenlandse en vooral buitenlandse journaals. Woensdag begon Jinek met zo’n compilatie, uiteraard over het coronavirus.

Eva Jinek besprak het virus, dat inmiddels ook in Nederland is gearriveerd, eerst met oud-wielrenner Thomas Dekker. ‘Thomas, je bent iemand die veel reist. Ben je hier bezorgd over?’

Daarna was Ernst Kuipers, baas van het Erasmus MC, aan de beurt. Jinek: ‘Voor u persoonlijk, als mens, denkt u: dit heb ik niet eerder meegemaakt, op deze schaal, ik ben wel bezorgd?’ Kalm zei Kuipers dat virussen al een tijdje voorkomen. Zoals de jaarlijkse griep.

Jinek wilde ook weten of de mondkapjes – die nauwelijks helpen, zoals de Volkskrant deze week schreef – wel in Nederland worden geproduceerd. ‘Want we weten dat veel stilligt in China.’

‘Ik bagatelliseer het helemaal niet’, zei Kuipers vervolgens verontschuldigend, waarna hij zijn verbazing uitsprak over alle ophef. Hele goegemeenten, zei hij, laten hun kinderen niet vaccineren tegen de mazelen, dat voor jeugdigen toch een groter gevaar vormt dan het coronavirus.

Direct daarna wendde Jinek zich tot Telegraaf-journalist Wouter de Winther. Werd het geen tijd dat premier Rutte het volk gerust ging stellen?

‘In Nederland is het devies toch vooral: niet in paniek raken’, zei RTL-journalist Geert Gordijn aan het einde van de compilatie. Laat Jinek dat ter harte nemen.

Meer over