Joost Zwagerman heeft drie cavia’s!

Het Boekenbal: een van de betere openingsprogramma’s van de laatste jaren en literaire nar Komrij pakt weer flink uit (met fotospecial en video)

De voorzitter: ‘Welkom, vrienden van het boek!’

Iemand uit de zaal: ‘Koekoek!’

Volgt het nodige geblaf, geloei en getjilp. Even lijkt de bomvolle zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg bij de opening van de Boekenweek meer op een baldadige schoolklas dan een verzameling chique schrijvers en uitgevers. Maar Bert de Groot, voorzitter van organisator CPNB, weet zijn publiek tot stilte te manen. ‘Het gaat allemaal van uw eigen tijd af’, zegt hij streng. Want iedereen kijkt toch vooral uit naar datgene waarvoor men tenslotte gekomen is: het Boekenbal, het culturele Feest der Feesten.

Traditiegetrouw werd de opmaat van de Boekenweek gevormd door een optreden, dit keer verzorgd door de volgens de CPNB ‘jonge honden’ van het Zapp String Quartet. Ruim een uur lang speelde het voor deze gelegenheid flink uitgebreide kwartet Saint-Saëns’ Carnaval der dieren. Want om die dieren gaat het de komende tien dagen in de 74ste Boekenweek, dat als thema heeft ‘Tjielp tjielp – de literaire zoo’.

De tekst loopt door na de fotospecial
]]>
De schrijver Gerrit Komrij maakte nieuwe teksten bij dit muziekstuk en als vanouds pakte de literaire nar flink uit. Hij hekelde alles en iedereen in ‘de dierentuin van het boekenbedrijf’: de uitgevers, de critici, de heren van de CPNB, de dames met hun boekjes over seks, exen en menopauze, de schrijvertjes over dementie en kanker – het zijn allemaal kut- en flutboeken. ‘We hebben geen esprit, geen fantasie, geen Philosophie en geen high tea. Maar we hebben de Grote Drie’, aldus Komrij. ‘Dus nog maar een keer, voor ons necrofielen, de Knekeldans der Fossielen.’

De teksten werden voorgedragen door Erik van Muiswinkel (met een af en toe uitstekende nasale Komrij-stem) en Maaike Martens.

Het Zapp String Quartet bracht een even sprankelende als enerverende uitvoering van het Carnaval, waarmee een van de betere openingsprogramma’s van de laatste jaren een feit was.

Eregasten Tim Krabbé (Een tafel vol vlinders) en Midas Dekkers (Piep. Een kleine biologie der letteren) lieten zich alle aandacht gaarne welgevallen. Op de rode loper werd Krabbé gechaperonneerd door de echte glamourgirl van de avond, de in flamencoroze geklede Liz Snoyink. Toen een aantrekkelijke verslaggeefster van BNN aan Midas Dekkers vroeg of hij een beest in bed is, antwoordde hij: ‘Als u dat echt weten wilt, gaat u dan met mij mee?’ Wat op de rode loper ook werd onthuld: Joost Zwagerman heeft thuis drie cavia’s. Om twaalf uur openden de diva’s Claron McFadden en Tania Kross de Boekenweek met het Kattenduet van Rossini.

]]>

(Guus Dubbelman / de Volkskrant) Beeld
(Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over