And Venus was her name

Joni Mitchell zingt in ‘Amelia’ na een mislukte relatie over de geest van de luchtvaart, Amelia Earhart

Album Joni Mitchell, Hejira ( Amelia staat op dit album) Beeld x
Album Joni Mitchell, Hejira ( Amelia staat op dit album)Beeld x

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. Deze keer: Amelia van Joni Mitchell.

I crashed into his arms

Amelia, it was just a false alarm

Amelia, Joni Mitchell (1976)

Joni Mitchell tijdens een optreden in de Boston Music Hall in december 1976. Beeld Getty Images
Joni Mitchell tijdens een optreden in de Boston Music Hall in december 1976.Beeld Getty Images

Dat de kapitalistische kaalkop Jeff Bezos met een relikwie van luchtvaartpionier Amelia Earhart (1897-?) de show meende te moeten stelen, was het bewijs dat zijn verstandelijk vermogen zich buiten de atmosfeer bevindt. Met een stofbril die haar zou hebben toebehoord verscheen de Amazonbaas na zijn ruimtevlucht(je) in juli 2021 op de persconferentie.

‘Bedankt, Amelia, waar je ook bent. We hopen dat je dit hebt gezien’, zei de multimiljardair ook nog. Het is vooral te hopen dat Amelia, waar ze ook is, het niet heeft gezien. Ze zou van schaamte een duikvlucht hebben gemaakt in haar Lockheed Vega.

Amelia Earhart. Beeld Getty Images
Amelia Earhart.Beeld Getty Images

Nee, dan de Canadese zangeres Joni Mitchell en haar poëtische reisverslag in het lied Amelia. Ook zij ging aan de slag met de legende van Amelia Earhart. Mitchell zong over zes vliegtuigen die ze zag tijdens een trip door de woestijn, denkend aan ‘de geest van de luchtvaart’ .

Amelia ‘Lady Lindy’ Earhart was de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan overstak met een vliegtuig, in 1932. Ook in haar eentje pakte ze in 1935 de Grote Oceaan. In een poging om samen met navigator Fred Noonan de hele wereld te ronden, verdwenen ze in het grote niets. Vanaf Nieuw-Guinea vlogen ze op 2 juli 1937 richting Howland, een klein eiland in de Grote Oceaan- en werden nooit meer gevonden.

Ze wist als geen ander dat er risico’s aan haar missie waren verbonden, zei ze kort voor de vlucht. Maar vrouwen moeten dingen uitproberen, net zoals mannen. ‘Als ze falen, is hun mislukking alleen maar een uitdaging voor anderen.’

Joni Mitchell en de drummer John Guerin in een studio in Los Angeles rond 1976. Beeld Foto Getty
Joni Mitchell en de drummer John Guerin in een studio in Los Angeles rond 1976.Beeld Foto Getty

Dat Joni Mitchell in haar eentje door de woestijn crosste, kwam door haar gecrashte verkering. De relatie met John Guerin, ex-drummer van The Byrds en haar begeleidingsband, was op de klippen gelopen. ‘We waren twee schorpioenen die elkaar niet konden loslaten’, verklaarde ze in het muziekblad Mojo. ‘Ik reed zonder rijbewijs alleen door het hele land en ik dacht aan Amelia, en aan haar solovlucht.’

Mitchell, die eigenlijk Roberta Joan Anderson heet, is net als generatiegenoot Bob Dylan een enigma op twee benen. Met een vergrootglas speuren Mitchell-watchers naar (verborgen) boodschappen in haar liedjes. Zoals dus in Amelia, waarin ze herhaaldelijk zingt: ‘Amelia, it was just a false alarm’.

Een vals alarm? Dacht ze Amelia te zien? Haar neergestorte vliegtuig? Of bestaat echte liefde niet, en was die hele relatie met Guerin een vals alarm?

Het boek over de mysterieuze verdwijning van Amelia Earhart is nog niet dicht geslagen. Er moet meer zijn dan haar laatste levensteken, vliegend boven Nikumaroro. Op het onbewoonde eiland zelf werden menselijke resten gevonden, en een vrouwenschoen en een sekstant. Het skelet bleek echter van een man te zijn. Ook gaan er verhalen dat ze door Japanners zou zijn vermoord, of nog lang hebben geleefd onder een andere naam.

Het laatste harde nieuws komt echter uit Legoland: er is een uit 203 steentjes bestaand eerbetoon aan Amelia Earhart op de markt gebracht. Met stofbril, overigens.

Eerbetoon aan Amelia Earhart door Lego. Beeld
Eerbetoon aan Amelia Earhart door Lego.

John & Paul

Meer over