Jongere koopt zwaar vuurwerk via social media

Zwaar knalvuurwerk wordt steeds vaker online verkocht, vooral via sociale media. Dat signaleert de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, meldt de NOS.

Onder meer op Facebook, Marktplaats en via blogs wordt het vuurwerk verkocht aan geïnteresseerde jongeren. Die worden volgens de taskforce benaderd door tussenpersonen. Als de verkoop doorgaat, moeten ze naar een geheime locatie komen en daar contant vaak grote bedragen afrekenen. 'Het gaat vaak om flinke bedragen, tussen 500 tot 3000 euro', aldus de coördinator Task Force OVB. Volgens hem gaat het meestal om spaargeld of geld dat in de herfstvakantie met een bijbaantje is verdiend. 'We roepen ouders daarom op het uitgavenpatroon van hun kinderen in de gaten te houden.' Zij kunnen ingrijpen als er bijvoorbeeld ineens veel geld wordt opgenomen.

Ripdeal
De jongeren worden door tussenpersonen benaderd en verzocht met contant geld naar een geheime plaats te komen om de bestelling op te halen en af te rekenen. 'Het ontbreekt de politie aan capaciteit en menskracht om dit soort plaatsen in de gaten te houden', weet de coördinator. Hij waarschuwt voor berovingen. 'Die komen niet vaak voor, maar onlangs werden jongeren in Rotterdam slachtoffer van een ripdeal. Ze dachten op een geheime plaats zwaar knalvuurwerk te gaan kopen, maar werden bij aankomst door criminelen beroofd van circa 2000 euro aan spaargeld.'

Nieuw op de markt zijn zware knallers als Big Boy en Super Bus. Die hebben zes keer zo veel kracht als de populaire Cobra. Dat is gelijk aan de kracht van een handgranaat.

Meer over