Jonge cast Ventoux brengt leven in verfilming

Na de bestseller Ventoux is er nu ook de film. Die is wat demonstratief. Alsof de personages zich bewegen in een vast stramien. Toch haalt regisseuse Nicole van Kilsdonk veel uit de scènes met de jonge acteurs. Gemiddeld acteren zij fijnzinniger dan de oudere generatie.

Bor Beekman
Still uit Ventoux. Beeld
Still uit Ventoux.Beeld

Nadat de Gooische vriendinnenfilm de bioscoop heeft gekoloniseerd, is het nu de beurt aan de andere sekse. En mocht het mannenvriendschap/fietsdrama Ventoux straks een publiekshit blijken, dan hebben regisseur Nicole van Kilsdonk en schrijver-scenarist Bert Wagendorp en passant een nieuw lanceringsmodel geïntroduceerd: eerst het script, dan de roman, dan de film.

Vriendengroep

Ventoux volgt een vriendengroep uit Zutphen. In de jaren tachtig gaat het stel op fietsvakantie in Frankrijk om de berg uit de titel te bedwingen, die al vaak renners vloerde. In het heden doen de mannen - minus één - de reis nog eens over, worstelend met die ene onbeantwoorde vraag uit het verleden. Daar op de berg vond een catastrofe plaats die de vriendengroep spleet. En, zoals dat gaat: er had een vrouw mee van doen. Die mysterieuze Laura (Maruschka Detmers) meldt zich dertig jaar na dato middels een mailtje bij journalist Bart (Kasper van Kooten), de centrale figuur in Ventoux.

Diens te herenigen vriendenclub bestaat uit drugscrimineel André (Wilfried de Jong), snaartheoreticus Joost (Leopold Witte), reisbureau-uitbater David (Wim Opbrouck) en de afwezige maar nog niet geheel verdwenen Peter, die van plan was dichter te worden.

Er is iets demonstratiefs aan Ventoux de film, alsof de personages zich bewegen in een vast stramien. Zo refereert de jonge Joost net iets te vaak aan de fysica, zoals Peter twee dichtregels te veel declameert. Toch haalt Van Kilsdonk, die eerder al de vrouwenfiets-Telefilm Zadelpijn regisseerde, veel uit de scènes met de jonge acteurs, die gemiddeld fijnzinniger acteren dan de oudere generatie. Van Kooten is een sympathiek, maar weinig suggestief acteur: je krijgt wat je ziet.

De jonge acteurs van Ventoux. Beeld
De jonge acteurs van Ventoux.Beeld

Interview Nicole van Kilsdonk

Regisseur Nicole van Kilsdonk wilde een film maken over mannen en vriendschappen. Dat resulteerde in het boek en de film Ventoux. 'Iemand anders had nooit aan een vrouwelijke regisseur gedacht,' zegt ze in een interview.

Muziek

Ventoux is dichtgesmeerd met muziek. Dat werkt uitstekend wanneer de muziek ook daadwerkelijk ín de film zit - de jongens koesteren hun cassettebandjesmixen - maar even vaak dienen de liedjes wel heel nadrukkelijk om het gezochte sentiment te versterken.

De veronderstelling dat de mannen onderling zwijgen over hun gevoelens berust op een misvatting: deze vrienden zijn open zenuwen. Van Kilsdonk treft het wezen van de verstilde mannenvriendschap wel in de tussenmomenten: de ene renner die de benen van de ander scheert, met een vanzelfsprekende intimiteit.

Als het grote geheim eindelijk ter sprake komt, in een door Detmers wat hoekig geacteerde scène, gebeurt dat zo plompverloren dat de tragiek onder Ventoux als een ballonnetje leegloopt. Tegelijk is die deceptie ook functioneel: hier moeten de mannen het dan maar mee doen. Het verleden blijkt minder verheven dan gedacht. Dus dan maar weer gezamenlijk de berg op fietsen. Zien of dat helpt.

Ventoux. Regie: Nicole van Kilsdonk, met: Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Wim Opbrouck, Maruschka Detmers, Abbey Hoes, Martijn Lakemeier. 104 min., in 106 zalen.

Interview Maruschka Detmers

Actrice Maruschka Detmers is groot in Frankrijk, in Ventoux speelt ze pas haar eerste Nederlandse rol. Jan Tromp zocht haar op in haar appartement in Parijs en bespreekt de betekenis van toeval en schoonheid.

Meer over