Jolige ‘Oscars’ moeten dansvloer opschudden

Sleept dj Don Diablo weer de prijs van meest sexy dj in de wacht? En wie wint dit jaar met het slechtste kapsel?...

Bij deze ‘Oscars’ draait het niet zozeer om je kwaliteiten als dj of feestorganisator – de Gouden Kabouter Award is bedoeld als parodie. De ludieke uitreiking wordt sinds 1996 georganiseerd door DJ Fanclub, een initiatief van dj Jack Undercover en Maz Weston (danceprogrammeur van Paradiso) om de naar hun mening te serieus geworden dancewereld een beetje op te schudden.

Aan alles, van de gekozen categorieën tot aan de uitreiking zelf, zit een hele vette knipoog en het is absoluut niet de bedoeling het evenement serieus te nemen. Joligheid staat bovenaan: er is een Fraudekabouter en een speciale Kabouterkiescommissie om de stemming zo eerlijk mogelijk te laten verlopen – het publiek kon tot afgelopen weekeinde via de website stemmen op wie het maar wilde.

De categorieën zijn ronduit melig, zoals de prijzen die afgelopen jaren zijn vergeven voor de club met de meest chagrijnige wc-dames, het beste kabouterlied, de ideale schoonzoon, de Pink-Kabouter en het modderigste festival. Iets begerenswaardiger zijn de serieuzere vaste categorieën als favoriete dj, beste vj of club of feestorganisatie en de Lifetime Achievement Award (oftewel de Opperkabouter).

Desondanks geeft iedereen die er een beetje toe doet in de dancescene acte de présence en zijn de goud geverfde gipsen beeldjes felbegeerd. Naar verluidt zijn op voorgaande edities winnaars zelfs dezelfde avond nog bestolen van hun award.

Dit jaar zullen Kabouters in 13 verschillende categorieën worden vergeven, met awards voor onder meer Best en Worst Dressed dj en het meest trendy publiek; categorieën die samenhangen met het jaarthema Fashion in the dancescene. De organisatie kiest elk jaar een actueel of spraakmakend thema dat verwant is aan de clubscene. Voorgaande jaren waren dat bijvoorbeeld de vergrijzing (onder de noemer ‘Oude-te-house’ of bejaardenhouse), commercie en carnaval. Voor vanavond is met de komst van onder anderen Bas Kosters, Ruud van der Peijl, Maik de Boer en Marlies Wekkers (voor de nieuwe ochtendmode) een blik ‘fashionjuristen’ opgetrokken voor het modecommentaar.

Traditiegetrouw blijft geheim welke dj’s en artiesten zullen optreden, met de hamvraag wie dit jaar de Mystery Guest zal zijn. In het verleden zijn dat met Daft Punk en Underworld niet de minste danceacts geweest, maar gezien de optredens van Vader Abraham en de Deurzakkers in andere edities kan het vanavond alle kanten op gaan.

Meer over