filmrecensiejojo rabbit

Jojo Rabbit valt of staat bij of je meegaat in de bizarre stijlbreuken van regisseur Waititi ★★★☆☆

De film laat de Tweede Wereldoorlog zien door de ogen van een 10-jarig Duits jongetje, met Hitler als fantasievriendje.

Berend Jan Bockting
Thomasin McKenzie en Roman Griffin Davis in Jojo Rabbit. Beeld
Thomasin McKenzie en Roman Griffin Davis in Jojo Rabbit.

‘Heil me, man’, zegt de door regisseur Taika Waititi (What We Do in the Shadows, Thor 3) gespeelde Adolf Hitler in Jojo Rabbit. Hij zet de dictator neer zoals we hem niet eerder zagen: een jolige oom, even vriendelijk en benaderbaar als eigenaardig, met een voorkeur voor gebraden eenhoorn op tafel.

Deze Hitler is, daarover kan vanaf zijn eerste verschijning geen misverstand bestaan, een onzichtbaar vriendje van de 10-jarige Jojo, gespeeld door debutant Roman Griffin Davis, een Engels kind met Duits accent. Een fantasie-Hitler als surrogaatvader lijkt niet eens zo gek, als je bedenkt dat Jojo’s vader een nazi is die aan het front vecht en hij op kamp met de Hitler­jugend flink wordt gehersenspoeld.

Waititi poogt met zijn kenmerkende, ietwat zonderlinge en flauwe humor een wereld tot leven te roepen waarin een naïeveling in de greep raakt van een radicale ideologie. Hij wijkt niet af van het perspectief van de 10-jarige en zorgt naast een spervuur aan spot voor scènes die je teder zou kunnen noemen. Kijk naar zijn strenge en liefdevolle moeder (Scarlett Johansson) en vooral naar de ontluikende verliefdheid voor het Joodse meisje dat zich op zijn zolder heeft verstopt. ­Onder alle doelbewuste onnozelheid schuilt in elk geval een film met een hart.

In hoeverre die aanpak slaagt, hangt niet alleen af van de mate waarin de toeschouwer Waititi’s specifieke gevoel voor humor deelt. De film werd sinds de première op het filmfestival van ­Toronto in september direct bestempeld als controversieel, van een allegorie op het tijdperk van Trump tot de ­notie dat lachen met nazi’s op geen ­enkele manier door de beugel kan.

De slagingskans wordt groter als je bereid bent mee te gaan in de radicale botsingen in toon en stijl die Waititi hier met zelfverzekerd serveert. Het ene moment zitten we bij granaat­werples in een jolig jeugdkamp dat zo uit een film van Wes Anderson lijkt geplukt, een aantal scènes later bungelen de ­lijken in de straten.

Waititi laat zijn publiek op die ­momenten schrikken van het eigen ­gelach. Maar wie niet lacht ziet een ­maker die te veel wil en zijn hand overspeelt.

Jojo Rabbit

Komedie

★★★☆☆

Regie Taika Waititi.

Met Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Sam Rockwell.

108 min.

Meer over