RecensieJohn Wick: Chapter 3

John Wick 3: Parabellum is de overtreffende trap van actie, waarin Reeves zich soepel voortbeweegt ★★★☆☆

De tegenstanders van John Wick zijn kansloos, maar de manier waarop blijft verrassen.

‘Excommunicado’ werd de nieuwe ­status van ex-huurling John Wick in de slotscène van John Wick: Chapter Two. Persona non grata, betekent dat in de cartoonesk grimmige onderwereld van New York waar de Wick-films zich afspelen. John Wick, de reïncarnatie van Keanu Reeves als actiester, kreeg straf van het bestuur van een ­mythisch misdaadsyndicaat voor het vermoorden van een tegenstander op de enige plek waar moord volgens de spelregels van de gangsters strafbaar is. Veertien miljoen is hij inmiddels waard, te innen door eenieder die Wick denkt te kunnen doden.

John Wick 3: Parabellum biedt de overtreffende trap van de actie die in de vorige afleveringen werd geïntroduceerd. Weer beleven regisseur Chad Stahelski, Reeves’ stuntman in The Matrix-trilogie, en de hoofdrolspeler zichtbaar plezier aan het bedenken van zo veel ­mogelijk manieren om tegenstanders van het leven te beroven. De eerste wordt de nek gebroken met een lijvig 19de-eeuws boek. Tweemaal trapt een paard iemand naar het hiernamaals.

In een uitgebreide episode in Casablanca wordt Wick bijgestaan door Halle Berry en twee in kogelwerende vesten gestoken herdershonden – nóg minder kans voor het kwaad. De scènes volgen hetzelfde stramien: de massale tegenstand is keer op keer kansloos, maar de manier waarop is steeds weer verrassend.

Acteur Keanu Reeves ( 54 ) schittert als wrekende actieheld in de John Wick-films. Het geheim van zijn succes: de acteur put uit de pijn in zijn leven. En de stuntman kan thuisblijven.

Reeves is geen moment zo sierlijk als Bruce Lee, zo krachtig als Arnold Schwarzenegger of zo gevat als Bruce Willis. Maar hij overtuigt als een doelgerichte doorzetter: een jong ogende vijftiger met een klein hartje achter muren van wilskracht. Een kameleon is hij ook: geef hem een ouderwetse ­r­evolver en hij oogt als een moderne John Wayne.

John Wick 3 is een film in voortdurende beweging: zelfs bij een rustige dialoog in een danstheater zien we een verwoed oefenende ballerina op de achtergrond. Reeves, een beoefenaar van de schiet- en vechtsport gun fu, voelt zich merkbaar prettig bij die­ ­beweeglijkheid.

Met zijn speelduur van ruim twee uur is de film weliswaar te lang en snak je soms naar een moment dat dieper gaat dan uiterlijk vertoon. Toch is het bijzonder hoe overtuigend hier een op zichzelf staande wereld wordt opgetuigd. En hoe soepel Reeves zich daarin voortbeweegt.

John Wick 3: Parabellum

Actie

★★★☆☆

Regie: Chad Stahelski

Met Keanu Reeves, Halle Berry, Laurence Fishburne

127 min., in 116 zalen

Meer over