recensiepop

John Mayer weet zowel zijn gitaar- als zijn liedjesfans te vermaken ★★★☆☆

Maar door het constante omschakelen in sfeer en tempo weet de set niet tot een climax te komen.

Mathijs de Groot
John Mayer in de Ziggo Dome. Beeld Ben Houdijk
John Mayer in de Ziggo Dome.Beeld Ben Houdijk

De balans, dertien jaar na Continuum, het album waarmee John Mayer (41) doorbrak: een imponerende stapel wereldhits, een Grammy of zeven en, dat vooral, een immense fanschare die ruwweg in twee groepen uiteenvalt: de liefhebbers van Mayers gitaarkunsten, en zij die geraakt worden door de fijngevoelige singer-songwriterliedjes van de Amerikaan.

Die twee groepen optimaal bedienen lijkt de missie waarmee Mayer en band woensdagavond in de Amsterdamse Ziggo Dome staan. Opener Helpless, met dat lekkere gitaarslagje, krijgt meteen twee gitaarsolo’s mee. Wanneer Mayer vijf minuten later het ingetogen Who Says inzet, verschijnen in de zaal al de eerste telefoonlichtjes.

Al hoppend door het oude en nieuwe hitmateriaal weet Mayer met twee speelsets prima te vermaken. Mayer is goed bij stem. Zijn solide groovende band vormt een soms wat statisch, maar evengoed lekker fundament voor de gitaarsolo’s van Mayer.

Tegelijkertijd leidt de keuze voor een set die constant omschakelt in sfeer en tempo ertoe dat het vanavond niet tot een climax komt. Op de stijlvolle Mayer-klassieker Slow Dancing in a Burning Room, vol gillend gitaarwerk, volgt het veel vlakkere Carry Me Away. Een aparte keuze, die zijn weerslag heeft op de stemming. Zijn sterkste sololiedje van de avond speelt Mayer juist bij aanvang van de tweede set – zonde, want een deel van het publiek is dan nog bier aan het halen.

Op zijn best is John Mayer wanneer hij ontregeld lijkt. Zo’n moment als in Queen of California, wanneer hij knielt om aan zijn gitaareffecten te knoeien, na vijf tellen opstaat en alles aan zijn blik zegt: interessant, wat kan ik hiermee? Even is Mayer klein, alsof je in de studio naast hem zit. Die momenten waren zeldzaam deze avond.

John Mayer

★★★☆☆

Pop

9/10, Ziggo Dome, Amsterdam

Meer over