Nieuws

John Edmonds wint Foam Paul Huf Award

De Foam Paul Huf Award voor een talentvolle fotograaf onder de 35 jaar gaat naar de Amerikaanse fotograaf John Edmonds (1989). Edmonds werd door een vijfkoppige jury gekozen uit een veld van honderd genomineerden uit 24 landen. Edmonds is de vijftiende winnaar van de jaarlijks uitgereikte prijs.

The Villain van John Edmonds. Beeld John Edmonds
The Villain van John Edmonds.Beeld John Edmonds

De jury roemde de ‘krachtige en unieke stijl’ van Edmonds, die in zijn werk ‘op een ogenschijnlijk simpele maar in wezen cultureel complexe manier kwesties rond gender en blackness onder de loep neemt vanuit een Afro-Amerikaans perspectief’. Edwards citeert uit het modernistische verleden van de fotografiegeschiedenis, maar legt de nadruk nu op het zwarte lichaam en Afrikaanse kunstobjecten.

De eervolle vermelding ging dit jaar naar de Chinese fotograaf Guanyu Xu, die in zijn werk ‘op hoogst experimentele manier gevoelige vraagstukken rond homosexualiteit en queerness in de Chinese en Amerikaanse context’ aan de orde stelt.

Woman’s Head  van John Edmonds. Beeld John Edmonds
Woman’s Head van John Edmonds.Beeld John Edmonds

John Edmonds krijgt een bedrag van 20 duizend euro en een solotentoonstelling in Foam. Vorig jaar won de Spaanse fotograaf Laia Abril. Haar tentoonstelling On Rape – A History of Misogyny, Chapter Two is momenteel in Foam. Na de lockdown loopt de expositie nog tot 27 juni.

De prijs is eerder bij een aantal inmiddels gerenommeerde fotografen terechtgekomen, onder wie Taryn Simon (2007), Pieter Hugo (2008), Alexander Gronsky (2010), Alex Prager (2012) en Daisuke Yokota (2016).

De prijs is vernoemd naar de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002), die aan de wieg stond van fotografiemuseum Foam in Amsterdam.

Young Man Holding Up Kuba Cloth van John Edmonds. Beeld John Edmonds
Young Man Holding Up Kuba Cloth van John Edmonds.Beeld John Edmonds
Meer over