Johan Simons wordt artistiek leider Theater Rotterdam

Theater- en operaregisseur Johan Simons wordt vanaf 1 januari 2017 artistiek directeur van Theater Rotterdam; een nieuw collectief bestaande uit het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam. Dit maakte hij vandaag bekend bij het in ontvangst nemen van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

Nina Schuyffel
Johan Simons wordt de nieuwe artistiek leider van Theater Rotterdam Beeld anp
Johan Simons wordt de nieuwe artistiek leider van Theater RotterdamBeeld anp

Simons zal een stadstheater ontwerpen naar Europees model, waarin gezelschap, collectief en schouwburg één geheel vormen. 'Ik wil me inzetten om het theater zichtbaar te maken, om het onbekende binnen te halen en zelf de grenzen over te steken, om modellen voor de toekomst te ontwikkelen, om jong talent te ondersteunen', aldus de intendant van de Münchner Kammerspiele.

Het zindert al langer rondom de toekomstplannen van Simons. Vooral sinds augustus, toen bekend werd dat Alize Zandwijk in 2017 als artistiek leider bij het Ro Theater zal vertrekken. De theatermaker sprak toen in de Volkskrant uit het experimentele theater in Nederland nieuwe kansen te willen geven. 'Kunst moet hier weer de plaats krijgen die het verdient.' Daarnaast wil hij vanuit Rotterdam een groot Europees theatergezelschap opzetten. 'Een samenwerking tussen Gent, Rotterdam en Hamburg is bijvoorbeeld een concrete mogelijkheid.'

Theater Rotterdam gaat in 2017 van start. Simons combineert zijn functie met het artistiek leidershap bij NT Gent, waarnaar hij medio 2015 terugkeert. Ook is hij tot oktober 2017 intendant van de Ruhrtriënnale.

Lees hier een uitgebreid profiel van Simons, dat vorige week verscheen.

Meer over