OMSLAGJohan Harstad

Johan Harstad maakt zijn eigen omslagen, en doet het elke keer anders

Johan Harstad doet het zelf.

Heterdaad. Ontwerp Johan Harstad, 2018. Beeld Podium
Heterdaad. Ontwerp Johan Harstad, 2018.Beeld Podium

De Noorse schrijver Johan Harstad, bekend van zijn debuutroman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? (2005) en vooral van het 1.232 pagina’s tellende Max, Mischa & het Tet-offensief – bekroond met de Europese Literatuurprijs 2018, gedeeld met de vertalers Edith Koenders en Paula Stevens – is ook beeldend kunstenaar.

De schrijver en de beeldend kunstenaar werken nauw samen. Van de zes Harstad-vertalingen die bij uitgeverij Podium verschenen, zijn vijf omslagen door hem ontworpen. Opvallend: Harstad streeft niet naar een uniforme stijl, maar lijkt per titel opnieuw te beginnen.

Op Max, Mischa & het Tet-offensief zette Harstad een foto van Shelley Duvall, de actrice die lijkt op kunstenares Mischa in de roman, de grote liefde van ik-figuur Max.

Max, Mischa & het Tet-offensief. Ontwerp Johan Harstad, 2017. Beeld Podium
Max, Mischa & het Tet-offensief. Ontwerp Johan Harstad, 2017.Beeld Podium

Uit een ander universum komt het omslag van zijn sciencefictionthriller Darlah – 172 uur op de maan. In het posterachtige ontwerp laat Harstad een eenzaam lichtje branden op de dark side of the moon – een beeld dat niet had misstaan in Kubricks film 2001.

Darlah – 172 uur op de maan. Ontwerp Johan Harstad, 2011. Beeld Podium
Darlah – 172 uur op de maan. Ontwerp Johan Harstad, 2011.Beeld Podium

In 2009 verscheen de roman Hässelby – het demonteren is begonnen. Het rennende, manga-achtige mannetje op het omslag werd gelicht uit Harstads grotere omslagillustratie op de Noorse editie, Demonteringen har begynt.

Hässelby – het demonteren is begonnen. Ontwerp Johan Harstad, 2009. Beeld Podium
Hässelby – het demonteren is begonnen. Ontwerp Johan Harstad, 2009.Beeld Podium

Exclusief voor Nederland maakte Harstad voor de recente herdruk van Hässelby (vernoemd naar de voorstad van Stockholm waar het verhaal zich afspeelt – en overigens ook de naam van een driezitsbank van Ikea) een compleet nieuw omslag, nu met een monomaan repeterende ondertitel.

‘Hij stuurde ons nog het omslag van de Noorse editie’, zegt Trisha de Lang van Podium, ‘maar wij waren meteen fan van het nieuwe ontwerp. Ook omdat die herhaling zo intrigerend werkt.’

Barbara van Ruyven van ontwerpbureau bij Barbara paste Harstads ontwerp aan voor de heruitgave. ‘Dat wil zeggen: ik heb de ondertitel in het Nederlands gezet. Verder is alles door Harstad bepaald, inclusief de belettering: Oregon LDO DemiBold voor de titel en auteursnaam en Helvetica Neue voor de ondertitel. Heel bijzonder. En heel goed.’

Hässelby – het demonteren is begonnen. Ontwerp Johan Harstad, 2020 (herdruk). Beeld Podium
Hässelby – het demonteren is begonnen. Ontwerp Johan Harstad, 2020 (herdruk).Beeld Podium

Johan Harstad: Hässelby – Het demonteren is begonnen. Omslag Johan Harstad/bij Barbara. Podium; € 17,50.

Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? Ontwerp Johan Harstad, 2017 (herdruk). Beeld Podium
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? Ontwerp Johan Harstad, 2017 (herdruk).Beeld Podium
Meer over