Joden- en moslimhaat

Naima El Bezaz (1974): ‘Ik ben nu bezig in Alleman van Philip Roth. Een prachtig boek. Zoals hij zich verplaatst in het leven van de hoofdpersoon, van begin tot eind, en de eenvoud en kracht waarmee hij schrijft, daar ben ik zeer van onder de indruk....

Wim Wirtz

Dat boek gaat over een jonge liberale Marokkaanse vrouw die opgroeit in een orthodoxe wereld van haat naar joden en homoseksuelen toe. Zij voelt zich door die wereld verstoten, en gaat zich ertegen verzetten. Later brokkelt alle grond onder haar voeten weg. Ze raakt de status kwijt die ze altijd najoeg: rijkdom en luxe, dure auto’s, luxe appartementen. Daarna stort ze zich in een leven vol rauwe seksuele uitspattingen, tot ze een joodse man tegenkomt voor wie ze valt.

Om meer over het joodse leven te weten te komen heb ik joodse vrienden geraadpleegd, ik heb erover gelezen, bovendien heb ik in Marokko in een joodse wijk gewoond. In de media wordt vaak gesproken van jodenhaat in radicale islamitische kring. Dus ik was erg benieuwd naar de joodse orthodoxie. Nou, daar is de haat ten opzichte van moslims precies hetzelfde. Aan beide kanten zit die haat zo diep!

Ik lees veel, twee tot drie boeken per week, maar ik ben slecht in het onthouden van titels. Ik ben een enorme fanaat van Emily Brontë, Balzac en Guy de Maupassant. Dat heeft ook te maken met de docenten Frans en Engels die ik op de middelbare school had – die zeiden: hier, neem dat boek mee, dat moet je lezen. Ik hou van die oude tijd, van de romantiek. De omgangsvormen uit die tijd spreken me ook erg aan. Die zijn te vergelijken met de Marokkaanse wereld: dat uiterlijk vertoon, maar ook de eerbaarheid van de vrouw die heel belangrijk is.

Een heel goed non-fictieboek vind ik Het islamdilemma van Irshad Manji, een lesbische vrouw die erg kritisch naar de islam kijkt, maar ook veel van haar geloof houdt. Zij zegt: ga niet lui achterover zitten om alles wat je voorgekauwd hebt gekregen tot je te nemen, maar volg je hart.’

Wim Wirtz

Meer over