Job Koelewijn wint Heinekenprijs voor de kunst

Kunstenaar Job Koelewijn heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst gewonnen. Volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen krijgt hij de onderscheiding voor zijn rijkgeschakeerde poëtische oeuvre....

ANP

Prins Willem-Alexander reikt de prijs (50.000 euro) donderdag 28 september uit in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt.

De Prins van Oranje reikt die dag nog meer wetenschaps- en kunstprijzen uit. Zo krijgt de Britse professor Alec Jeffreys van de universiteit van Leicester een prijs van 150.000 dollar voor zijn ontdekking van de genetische vingerafdruk. Hiermee kan gekeken worden welk DNA-spoor hoort bij welke persoon.

Zijn Amerikaanse collega Mary-Claire King van de universiteit van Washington krijgt eenzelfde bedrag voor het aantonen van het bestaan van het eerste borstkankergen.

Joel Mokyr van de Northwestern University in het Amerikaanse Illinois wordt beloond voor zijn onderzoek naar het ontstaan van de moderne industriële economie. Het baanbrekend onderzoek naar menselijke cognitie van John Anderson van de Carnegie Mellon universiteit uit het Amerikaanse Pittsburgh, verdient ook 150.000 dollar. Ten slotte krijgt de Amerikaanse zoöloog Stuart Pimm van de Duke University in Pennsylvania dat bedrag voor zijn onderzoek naar het uitsterven en behouden van diersoorten.

Meer over