tv-recensiefrank heinen

Jinek, Koning en de vraag wie nu eigenlijk de spelregels veranderde

null Beeld

Donderdagavond werd op NPO3 Dat zijn geen grappen in verkiezingstijd uitgezonden, een Powned-mopperversie van We Love The 90’s voor alle mensen die al lang vergeefs speuren naar opinies van Johan Derksen, Jort Kelder en Guido Weijers. De programmatitel werd gerespecteerd, er viel niets te lachen. Wie ook voorbij dreef in dit lauwe mopperbad: comedian Martijn Koning, die zich op hetzelfde moment bij RTL warmliep om in de verlenging de winnende te scoren.

De vraag was alleen nog: in welk doel.

Martijn Koning bij Jinek Beeld RTL
Martijn Koning bij JinekBeeld RTL

Ruim een uur had Jinek in de Tweebeeke-stand gestaan. Farid Azarkan en Thierry Baudet kregen de volle laag. Bij de laatste sloeg de stem op een zeker moment over: ‘Jij zit mij te framen, je zit mij in een hoek te drukken, je zit te doen alsof… Mij wordt een label opgeplakt. Continu, door haar en door haar en iedereen die doet het.’ Hier klonk de wanhoop van iemand die het overzicht over zijn administratie van ontkenningen, kleineringen, relativeringen en valse tegenstellingen definitief is verloren. Een klassiek koddig instartje van Jaïr Ferwerda op audiëntie bij Theo Hiddema (ingrediënten: jolig revuemuziekje en een ontsnapte kat) bleek voor de FvD-leider een reddingsboot met een gat erin. Jinek en politiek verslaggever Floor Bremer ledigden het bord pap van onzin zonder ook maar één hard stukje redelijkheid tot de bodem. Daarna hield Koning bij wijze van slotcolumn een voordracht die vooral bedoeld leek om Baudet te beledigen. Nou, dat lukte. Terwijl de politicus zich uit de voeten maakte, richting een gratis stijging in de peilingen, wapperde het gordijn achter de comedian onheilspellend.

Veel kijkers vonden Koning te ver gaan. De verontwaardiging van de meerderheid sloeg een deuk in een boel principes. Binnen een dag hadden RTL, Jinek en Bremer zich van het optreden gedistantieerd. Er waren nerveuzige excuses gemaakt, en er werd aangekondigd dat men voortaan wil weten wat cabaretiers ‘om en nabij gaan doen’. In de uitzending van vrijdag werd Koning hardhandig kaltgestellt. Jinek mompelde over een ‘fair politiek gesprek’ en hoe de spelregels tijdens de uitzending zomaar opeens veranderden. Nogal wiedes: het genre veranderde. Eerst was er een debat, daarna een optreden. En een optreden kan je bevallen, je kunt het flauw of smakeloos vinden, het kan niet aan jouw criteria voor wat dan ook voldoen, je kunt er desnoods bij weglopen, maar dat doet er in de kern niet toe.

Inderdaad, de regels veranderden. Maar niet dankzij Koning. In de eindeloze zoektocht naar een spelregelset die de aanwezigheid mogelijk maakt van een politicus die zelf geen enkele spelregel respecteert, alles in de hoop dat het bord niet halverwege woedend omver wordt gesmeten (of juist wel, want: goeie tv), besloot de Jinek-redactie voor het gemak te vergeten dat politiek en kunst soms meer zijn dan opeenvolgende items in stukgeproduceerd latenightvermaak.

Meer over