Jezelf een nieuw hoofd aanmeten

Tweetakt is niet langer een Vlaams-Nederlandse samenwerking. De ambitie is er niet minder om: het festival wil zowel hip als grensverleggend als toegankelijk zijn....

Voor de tweede keer op rij staat het glazen kassendorp van het TweetaktFestival op het Neude in Utrecht. Bij twee cowboys kan de bezoekeraardappels tot friet schieten. Dat riekt nog naar Belgen, maar Tweetakt isinmiddels geen Vlaams-Nederlands festival meer. De programmering enfinanciering zijn na een breuk met de Vlaamse overheid volledig inNederlandse handen. Het enige Vlaamse aan Tweetakt is de van de Belgenovergenomen naam.

Directeur Petra Blok en consorten komen opnieuw met een aanbod datdiverse verbanden legt. Film, jonge makers, beeldende kunst, mengvormen,installaties. De kassenconstellatie op het Neude lonkt nadrukkelijk naareen atmosfeer zoals die op De Parade. De bezoeker wordt naar binnen geloktmet interactieve opstellingen. Er zijn een muur die roddelt en fluisterten een 'hoofdenfabriek'. Daar is het mogelijk jezelf een nieuwe kop aan temeten.

Op het terrein spelen bands en op de gure maar zonnige zondagmiddagspelen kinderen van twee Utrechtse basisscholen er een luchtige,aandoenlijke presentatie.

Een kleine wandeling verderop organiseren de Spaanse kunstenaars vanTeatro de los sentidos (theater van de zintuigen) een tactiele ervaring.In de voormalige toren van Sociale Zaken - nu in gebruik bij kunstenaarsen omgedoopt tot toren van Babel - zoekt het publiek in duistere gangennaar el mundo al revés (de wereld op zijn kop). Eenmaal daarin beland,raakt de deelnemer behalve het normale contact met de grond ook het gevoelvoor tijd kwijt en worden de zintuigen grondig opnieuw ingesteld. Van deNederlandse mimemaakster Boukje Schweigman, betrokken bij dit project, gaathet jeugdtheater hopelijk meer zien.

De artistieke handtekening van de festivalorganisatie blijkt ook uitterugkerende samenwerkingen, zoals die met Sanne Vogel en de (jeugd)auteurGuus Kuijer. Die schreef en bedacht, samen met regisseur Ineke Houtman,Salvador. Een duet tussen twee oude mensen, gespeeld door jonge acteurs,over het contrast tussen jong en oud, tussen het jachtige leven en derollator.

Tweetakt is hip, toegankelijk, en zoekt de grenzen op van hetpodiumaanbod voor jeugd terwijl het ook inhoud wil bieden. Of dat allemaallukt, moet deze week blijken. De randprogrammering werpt ondertussen lichtop de stand van zaken in het Vlaamse en Nederlandse jeugdtheater, en op 1april houdt het festival de jeugdprijs de 'Gouden Krekels' ten doop.

Meer over