Jeu op 5daysoff komt van de minder prominente namen

De grote vraag op de eerste avond van 5daysoff, een van de belangrijkste festivals voor elektronische dansmuziek: staat Antony Hegarty (Antony and the Johnsons) met de band Hercules and Love Affair op het podium?...

Voor hun debuutalbum heeft deze New Yorkse band hem als gastzanger weten te strikken. IJdele hoop, want geen Antony.

Hoewel de discodiva van de twee vocalisten met een geweldige podiumperformance haar best deed, konden haar opzwepende dansroutines of sfeerverhogende elementen in de vorm van een tamboerijn met discolampjes het gemis van het typische vibrato stemgeluid van Hegarty niet compenseren. De zangpartijen waren soms te schel en versmolten niet zo lekker met de muziek als Hegarty’s stem dat op de plaat wel doet.

Muzikaal was het dik in orde: de zes muzikanten met een sterke ‘horny section’ (woorden van bandleider Andy Butler) wisten live nog meer te imponeren dan de nummers op het debuutalbum al doen. De groove zat goed in de aanstekelijk discomix, alleen het publiek in Paradiso wilde niet helemaal meegaan in de feeststemming die de band voor ogen had.

Die matte reactie was tekenend voor de rest van de avond. De stevige synthesizerpop van het Belgische Vive la Fête kon als vervanger de teleurstelling van de afzegging van de andere meest nieuwsgierig makende act van deze avond, Santogold (stemproblemen), maar matig goed maken. Het werd meer een avondje bandjes kijken in de Melkweg en Paradiso.

Afgezien van gepeperde dj-sets van onder meer dj’s MSTRKRFT en Mr. Oizo, werden in vrijwel alle optredens elektronica aangevuld met drums, gitaarpartijen en zang. De jeu kwam daarbij van de minder prominente namen, met in de Melkweg als hoogtepunt de olijke frontvrouw van de Franse electropopgroep Yelle.

En in de Paradiso-bovenzaal topte Neon Neon (project van Super Furry Animals-zanger Gruff Rhys) hun vermakelijke show af met een technosolo die nog wat langer had mogen duren. Overigens gevolgd door een optreden van de band met de toepasselijkste naam voor een rookvrije concertzaal: We Smoke Fags.

Meer over