Album

Jeff Parker laat op het wonderschone Forfolks zijn semi-akoestische geluid glinsteren ★★★★☆

Gijsbert Kamer
null Beeld

Hoewel hij sinds zijn vertrek uit postrockband Tortoise al jaren in Californië woont en werkt, heeft gitarist Jeff Parker zich de afgelopen jaren onmisbaar gemaakt in de jazzscene van Chicago, die wordt aangevoerd door drummer Makaya McCraven en het platenlabel International Anthem.

Forfolks is na het sterke, twee jaar geleden verschenen bandalbum Suite for Max Brown weer een solowerk van Parker. Elektronische loops en samples zijn de enige hulpmiddelen op dit wonderschone album, waarop Parker zijn semi-akoestische geluid laat glinsteren. Je hoort echo’s van grote voorbeelden als Wes Montgomery en Bill Frisell terug, maar in zijn fraaie bewerking van Thelonious Monks Ugly Beauty doet hij, zoekende naar de juiste noten, alle vergelijkingen verdampen.

Of hij nu kleine miniatuurtjes bouwt of de diepte ingaat in het elf minuten durende Excess Success, Parker betovert voortdurend. En geen moment wekt hij de indruk de luisteraar te willen imponeren met demonstraties van virtuositeit, iets dat veel sologitaarplaten in de jazz zo ongenietbaar maakt. Parker verkiest liever een folk-aanpak. Simpel, en direct maakt hij zijn punt in muziek die lang resoneert.

Jeff Parker

Forfolks

Jazz

★★★★☆

International Anthem/Nonesuch

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over