Jean Rochefort (1930-2017): legendarische Franse acteur speelde in bijna 150 films

Een van de populairste acteurs van de Franse cinema, Jean Rochefort, is maandag op 87-jarige leeftijd overleden. De acteur met de warme stem en karakteristieke snor werd in augustus in een ziekenhuis in Parijs opgenomen.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Jean Rochefort. Beeld afp
Jean Rochefort.Beeld afp

Rochefort begon zijn acteercarrière in de jaren vijftig op het toneel. Dankzij de bemoeienissen van de legendarische Franse acteur Jean-Paul Belmondo brak Rochefort in 1961 door op het grote scherm in de rol van La Taupe in de film Cartouche van regisseur Philippe de Broca. Bijna 150 films zouden volgen, waarvoor Rochefort geregeld met bekende regisseurs als Bertrand Tavernier (onder meer in L'Horloger de Saint-Paul), Claude Chabrol (Les Magiciens) en Luis Buñuel (Le fantôme de la liberté) zou samenwerken.

Een van zijn bekendste rollen speelde hij als Antoine in het mooie en zoete Le mari de la coiffeuse van Patrice Leconte (1990). Opmerkelijk was ook zijn rol als kluns Etienne in Un éléphant, ça trompe énormément (1976), waarin Rochefort op magistrale wijze een scene speelt als verliefde en onbeholpen kluns op een paard. In werkelijkheid was Rochefort een uitstekende ruiter en jarenlang een veelgevraagde adviseur voor paardenscènes in Franse film- en tv-producties.

Don Quichot

Rochefort was ooit ook de gedroomde Don Quichot van regisseur Terry Gilliam, die zijn ambitieuze productie rond de bekende Spaanse edelman in 2000 jammerlijk ten onder zag gaan. Onder meer door de dubbele hernia die Rochefort al na enkele dagen filmen opliep. Enkele maanden geleden kon een dolgelukkige Gilliam melden dat zijn film alsnog was afgerond: met Jonathan Pryce, als Don Quichot.

Rochefort won gedurende zijn carrière diverse malen de César, de hoogste Franse filmprijs. Zo werd hij onderscheiden voor zijn rollen in Que la fête commence (1976) en Le Crabe-Tambour (1978). In 1999 kreeg Rochefort het beeldje voor zijn gehele loopbaan.

Zijn laatste opwachting in een film maakte Rochefort twee jaar geleden in Floride van Philippe Le Guay. 'Ik zal het publiek verder sparen, ik wil geen horrorfilms maken', zei hij destijds tijdens een vraaggesprek met Radio Europe 1: 'Als ik de rol van een oude man in een hoek moet spelen die zijn handen warm wrijft bij de open haard, is het beter om te stoppen.'

Meer over