Jazz

*****..

Bessie, vlak voor de crash uit 1929
Bessie Smith: Empress of the Blues, Vol. 2: 1926-1933. JSP Records.

Bessie, vlak voor de crash uit 1929
Blueszangeres Bessie Smith had zo’n machtige stem en overdonderende aanwezigheid dat ze je zeventig jaar na haar dood nog weet te raken. Maar niet al haar werk is geschikt om in grote doses tot je te nemen: de eindeloze, melodisch arme variaties op de aloude twaalf maten en dertien ongelukken kunnen dan gaan vervelen.

Bessie, vlak voor de crash uit 1929
Gelukkig lijdt deze box met vier cd’s, uit het laatste deel van haar carrière, veel minder aan dit euvel. Bessie zingt hier niet alleen de blues, maar ook echte liedjes, zoals het onsterfelijke Nobody Knows You When You’re Down And Out – ironisch genoeg opgenomen in september 1929, kort voor de Wall Street-crash – maar ook minder bekende nummers, zoals die uit de voor haar geschreven show Mississippi Days. Ze toont daarmee haar veelzijdigheid, en een breed emotioneel spectrum, van humor tot diepe wanhoop. De laatste sessie in de box, met een all-starbezetting, onder wie klarinettist Benny Goodman en trombonist Jack Teagarden, is een absoluut hoogtepunt.

Ella, van fris meisje tot rijpe vrouw
*****

Ella, van fris meisje tot rijpe vrouw
Ella Fitzgerald: Rétrospective 1936-1956. Saga.

Ella, van fris meisje tot rijpe vrouw
Ook Ella kluistert met haar fluwelen stem en vocale acrobatiek nog altijd vele luisteraars aan haar stoel. Deze drie cd’s schetsen haar beginjaren, van het frisse 17-jarig meisje dat zong bij de big band van Chick Webb tot de rijpe vrouw, die de beboppers versteld deed staan met haar duizelingwekkende scat. De mooiste momenten zijn de intiemere duetten, zoals die met Louis Armstrong en pianist Ellis Larkins. Er zijn ook wat amusante niemendalletjes opgenomen, met zanggroepen als de Mills Brothers, maar ze blijft altijd warmte combineren met onbedaarlijke swing.Frank van Herk

Meer over