Jazzmuzikant Lionel Hampton overleden

De vermaarde vibrafonist overleed in een ziekenhuis in Manhattan waar hij was opgenomen. Hij stond bekend als een van de grootsten in de jazzwereld. Hij werkte samen met beroemdheden zoals Benny Goodman en Charlie Parker.

Hampton ontving in 1995 tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag de jaarlijkse Bird Award. Hij kreeg de onderscheiding wegens zijn creativiteit en enthousiasme, aldus de jury destijds.

Hampton was eigenlijk drummer, maar legde zich later toe op de vibrafoon. Hij gaf het instrument een volwaardige plaats in de jazzmuziek. Hampton trad voor het eerst met zijn band in 1953 in Nederland op. Tijdens een optreden in Amsterdam een jaar later, raakte het publiek zo buiten zinnen dat het al dansend door de vloer zakte.

In 1997 brandde Hamptons appartement in Lincoln uit, waardoor veel van zijn muziekarrangementen verloren zijn gegaan inclusief zijn kleding. Twee dagen na de brand moest hij een kostuum, ondergoed en schoenen lenen om op het Witte Huis de presidentiële Medal of Arts in ontvangst te kunnen nemen.

Meer over